MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld | Veronai baleset | Közlekedés
2017. január 31. 17:05

Ujhelyi István buszokra vonatkozó, egységes európai biztonsági protokoll kidolgozását javasolta

Ujhelyi István buszokra vonatkozó, egységes európai biztonsági protokoll kidolgozását javasolta
A Nemzetközi utasforgalomban közlekedő buszokra kötelező érvényű, egységes európai biztonsági protokoll kidolgozását javasolta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője.
Ujhelyi István az Európai Parlament közlekedés és turizmus bizottságának alelnökeként kedden Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a szakmai szervezetek, iskolák és busztársaságok mellett a szakpolitikai csoportoknak is le kell vonniuk az olaszországi Verona mellett egy magyar autóbusszal történt tragédia tanulságait.
 
Véleménye szerint nem szabad túlzott szabályozással, bürokratikus lépésekkel életszerűtlen lépéseket hozni. Ehelyett annak megvizsgálását javasolta, hogy miként lehet az európai közlekedés biztonsága érdekében együttműködő partnereket találni a szakmai szervezetekkel.
 
Javaslata szerint a nemzetközi utasforgalomban közlekedő buszokra olyan szabályozást kell kidolgozni, amely segíthet a tragédiával járó balesetek számának minimálisra csökkentésében. A képviselő ezzel kapcsolatban egy, a légiközlekedésben már megszokott, életmentő bemutatót tartana szükségesnek, amelyben a biztonsági övek helyes használatát, a menekülő útvonalak ismertetését, a poroltókészülékek pontos helyét, illetve a vészkijáratot biztosító ablaktörő kalapács használatát ismertetik.
 
Az egységes biztonsági protokoll bevezetéséig is, valamennyi buszos társaságnak nagyobb figyelmet kell szentelnie a már érvényben lévő biztonsági előírások betartására, a biztonsági, életmentésre alkalmas eszközök meglétének és üzemképességének ellenőrzésére - tette hozzá a képviselő.