mszp.hu | Külföld
2019. november 27. 14:08

Ujhelyi István EP-képviselő a Leyen-bizottság megválasztásáról

Viharos és meglehetősen sajátos körülmények között alakult meg az új Európai Bizottság.
Az Unió kormányának tekinthető testület elnökét, Ursula von der Leyent például néhány hónappal ezelőtt vállalhatatlan módon erőszakolták rá az európai közösségre, semmibe véve többek között az Európai Parlamentet a jelölési folyamatban. Ezt az eljárást akkor elutasítottam, Leyen személyét tiltakozásképp nem támogattam.

Az is elvi kérdés volt, hogy olyan Európai Bizottságot sem fogok a szavazatommal támogatni, amelyben az illiberális rendszer megalkotásában „jogi főépítészként” fontos szerepet vállaló Trócsányi László bármilyen helyet kaphat. Trócsányi azonban idő előtt elbukott. A magyar kormány második jelöltje, Várhelyi Olivér már egy szakmailag felkészült, tapasztalt brüsszeli bürokrata, aki remélhetőleg bizonyítani is fogja vállalását és biztosi munkájával kizárólag az európai közösség és nem az Orbán-kormány érdekeit tartja majd szem előtt.

Fenntartásaim mellett várakozásokkal is tekintek az új Bizottságra: az önkormányzatok számára biztosítandó közvetlen források rendszerének megteremtése mellett fontos prioritásként teszem majd a biztosok asztalára az általam felvállalt egészségügyi minimumszolgáltatásról szóló javaslatot is. Ideje, hogy megkezdjük a munkát, az előttünk álló feladatok nem várhatnak tovább. Ezért szavaztam bizalmat a Leyen-bizottságnak.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő