Belföld | közlemény parlament
2013. november 04. 15:58

Ujhelyi István közleménye

Az Országgyűlés Sajtóirodája azt állította legutóbbi közleményében, hogy Ujhelyi István kérésére változatták meg a november 4-i plenáris ülésnap beosztását és osztották másra az interpellációk utáni ülésszakasz levezetését.

Az Országgyűlés Sajtóirodája és Kövér László házelnök munkatársai vagy tudatosan hazudnak és hamisítanak, vagy súlyosan tévednek.

Tény, hogy még október 22-én tájékoztattuk a Hivatalt arról, hogy november 5. és 13. között hivatalos úton Washingtonban és Pekingben tartózkodom, ahol többek között a Kínai Népköztársaság külügyminiszterével közösen nyitok meg egy globális gazdasági fórumot. Ez a kötelezettség több ülésnapot is érint. Azt azonban egyértelműen jeleztem, hogy mindössze a november 5., 6. és a november 11-13. ülésnapokat érinti a távolmaradásom. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az Országgyűlés Sajtóirodája és Kövér László titkársága valótlant állít, minthogy ezt a közleményt is parlamenti dolgozószobámban fogalmaztam meg; pont egy időben azzal, amikor az eredeti tervek szerint ülést kellene, hogy vezessek.

Akkori hivatalos jelzésemet az Országgyűlés illetékesei nyugtázták és visszaigazolták. Kövér László munkatársai csak október 31-én, közölték velem telefonon, hogy a hétfői ülésnapon - elnöki döntés értelmében - más vezeti a plenáris azon részét, ahol többek között Orbán Viktor miniszterelnök is válaszol az ellenzék kérdéseire. Erről írásbeli tájékoztatást kértem, amit azóta sem kaptam meg.

Sajnálatos, hogy a magyar Országgyűlés és annak fideszes vezetése ilyen kicsinyes eszközökhöz nyúlt annak érdekében, hogy ne egy szocialista levezető elnöke legyen a mai plenáris ülésnek. Az is elszomorító, hogy ennek igazolására súlyos valótlanságot állítottak a nyilvánosság előtt. Bízom abban, hogy gondatlan tévedésről és nem tudatos hamisításról van ez esetben szó.

Kövér Lászlótól és az Országgyűlés illetékeseitől nem várok bocsánatkérést. Kezdek hozzászokni a Nemzeti Együttműködés "Demokratikus" Rendszeréhez.

dr. Ujhelyi István,
az Országgyűlés alelnöke