168 Óra | Belföld | lapinterjú Kövér házelnök
2013. december 12. 12:21

Ujhelyi István: szemberöhögik a társadalmat

Kövér László azt hiszi, őt provokálom, pedig a rendszert bírálom és a szélsőjobb nyomulását akarom megakadályozni – állítja Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke. Aki elpirulna, ha a korelnöknek és a nála idősebb képviselőknek – az új szabályok szerint – fel kellene állniuk, ha ő belép a terembe.  

"Egy harcias demokrata"

- Jó étvágyat!

– Köszönöm.

- Azt mondta, nem szereti, ha hivatalos körülmények között kérdezzük, ezért hívott ide, a parlamenti menzára. Mintha direkt ki akarna lógni az országgyűlési alelnök megszokott szerepéből.

– Két ülésvezetés között van egy kis szünetem, csak most tudok ebédelni. Aki ismer, pontosan tudja, hogy tőlem távol áll a Kövér László által megtestesített, merev stílus. A konyhásokkal is tegeződöm. Inkább itt lent, a menzán ebédelek, mint hogy fent, a Vadászteremben pöffeszkedjek.

- Mert a házvezető ön szerint pöffeszkedik?

– Most épp nem rá utaltam, de aki tekintélyuralmi rendszert épít, saját stílusát, politikai habitusát ülteti át a gyakorlatba.

- Látom, kiütötte önnél a biztosítékot, hogy a Fidesz új házszabály-módosító javaslatot nyújtott be. Eszerint állva kell majd fogadni a házelnököt, a viták a bizottságokban zajlanak majd, a parlament plenáris ülésén lényegében csak szavaznak a képviselők.

– Tiltakozásunk ellenére ők fogadták el a jelenleg hatályos jogszabályt, ami szerintünk antidemokratikus, ellentmond a parlamentáris szokásoknak és az ésszerűségnek. Előfordult, hogy két nap alatt nyomtak át törvényeket. A földtörvényt például egy bizottsági módosítóval szinte teljes egészében kicserélték. Nem egyeztettek sem a trafikok, sem a takarékszövetkezetek ügyében az érintettekkel. Nyolcszázöt törvényt és jogszabály-módosítást, több mint négyszáz országgyűlési határozatot préseltek át három és fél év alatt.

- Állítólag éppen ezt a rossz gyakorlatot akarják kiküszöbölni: minimum hat nappal a tárgyalás előtt be kell majd nyújtani az új javaslatot, és nem lehet az utolsó pillanatban módosítót fűzni hozzá.

– Most vallják be, hogy igazunk volt, amikor téptük a hajunkat. Miután mindent elfoglaltak, és az Orbán-rezsim képére változtatták a rendszert, a következő ciklus képviselőinek kétharmaddal akarják megkötni a kezét.

- Nem feltételezi róluk, hogy csak belátták, rossz volt az eddigi gyakorlat?

– Ez nem belátás, hanem cinizmus. Szemberöhögik a társadalmat, arcul köpik az ellenzéket. Pontosan tudták, hogy nincs a világon olyan demokratikus parlament, amelyben a jogszabályokról a magyarhoz hasonló mechanizmusban döntenének. Hogy erre miért volt szükség? Lehetővé akarták tenni, hogy gyorsan születhessenek meg a társadalom szinte valamennyi rétegét sértő intézkedések. Ne várja senki, hogy az új házszabály tárgyalása során elnézést kérnek majd a korábbi eszközeikért. A másik gond a részletes vita megszűnése...

- Erre a Fidesz azt mondja, amúgy sem különbözött már az általános vita a részletestől, ezért nincs rá szükség a plenáris ülésen.

– Nem azért váltak unalmassá a részletes viták, mert rossz a rendszer, hanem mert a kormány kiüresítette ezt a műfajt. Az előbb másfél órás szünetet kellett elrendelnem, ugyanis a jövő évi költségvetésről szóló nyolcórásra tervezett, részletes vitában elfogytak a szónokok. A Fidesz száznyolcvan perces felszólalási keretéből tíz percet használt fel, a KDNP nullát. Főleg az MSZP és a Jobbik képviselői mondták el a véleményüket. A kormánypártiak úgy gondolhatják: beszéljetek csak, mi úgyis megszavazzuk a törvényt!

Pungor András//168 Óra
Fotó: Kovalovszky Dániel
(Az interjút teljes terjedelemben elolvashatja a 168 Óra hetilap legfrissebb számában.)