mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. október 01. 16:30

Ujhelyi: jó döntés a béremelés, de sok teendő van még az egészségügyben

Ujhelyi: jó döntés a béremelés, de sok teendő van még az egészségügyben
Sok éves elmaradásban van az Orbán-kormány az egészségügyi reform végrehajtásával, ezért mindenképpen üdvözlendő, ha végre megteszik az első lépéseket. A kormányzaton belüli inkompetenciát ugyanakkor jól mutatja, hogy a szükséges átalakításokat nem a területért felelős tárca, hanem a Belügyminisztérium készíti elő.

Az MSZP szociáldemokrata pártként régóta követeli a radikális béremelést az egészségügyi ágazatban dolgozók számára, európai programunkban az ágazati minimálbér bevezetésének szükségessége is szerepelt. A kormányzat mostani javaslata az orvosok fizetésének többlépcsős megemelésére mindenképpen támogatható, ez ugyanis elengedhetetlen a szakember-elvándorlás és a hálapénz visszaszorításához. Örömteli, hogy az Orbán-kormány illetékesei ezek szerint támogatják az általunk szorgalmazott és kidolgozott Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, hiszen ebben fontos elemként szerepel a tisztességes bérezés és a hálapénz kriminalizálásának javaslata is.

A most asztalon lévő kormányzati javaslatok tehát – még ha megkésett döntések is, de mindenképpen - pozitív előre lépések. Ugyanakkor itt nem állhat meg a reformfolyamat: a béremelés ütemét fel kell gyorsítani, annak kedvezményezetti körét ki kell szélesíteni (minden ágazati dolgozóra és a szociális szféra munkavállalóira is), de minél előbb lépni kell a várólisták központosításában, az egészségügyi ellátórendszer érdemi modernizációjában és digitalizációjában, az egészségügyi rendszer állami finanszírozásának növelésében, a betegbiztonság minőségi, ellátási minimumokkal történő garantálásában vagy épp az intézmények alapvető infrastrukturális eszközállományának fejlesztésében is.

Az Európai Parlament közegészségüggyel foglalkozó szakbizottságának tagjaként és az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának egyik kidolgozójaként abban bízom, hogy az Orbán-kormány tíz év semmittevés után végre nemzeti prioritásként fogja kezelni az egészségügyet. Ez minden magyar érdeke.

 
Ujhelyi István
az MSZP EP-képviselője
az Európai Parlamenti ENVI bizottságának tagja

Brüsszel – 2020-10-01

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21