mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. szeptember 07. 13:23

Ujhelyi: kell, hogy legyen személyi felelőse az uniós forrásvesztésnek!

Ujhelyi: kell, hogy legyen személyi felelőse az uniós forrásvesztésnek!
Kétkedésének adott hangot Ujhelyi István szocialista EP-képviselő brüsszeli online sajtótájékoztatóján az uniós forrásokról szóló kormányzati tárgyalások kapcsán, mondván Brüsszel „megszokta már az orbáni harcmodort, nem fognak nekik mindent elhinni”.

Az MSZP európai politikusa hangsúlyozta, hogy továbbra sem lehet tudni: pontosan milyen vállalásokat tett a magyar kormány az Európai Unió felé a források sikeres lehívása érdekében, ennek részleteit ugyanis titkolják. „A kormányzat van annyira zsivány, hogy benyújt egy javaslatot, amit az Európai Unió megnyugvással tudomásul vesz, majd azokból semmit nem hajtanak végre, esetleg felvizezik és valójában nem történik érdemi lépés a korrupció felszámolása ellen és a jogállamiság visszaépítése érdekében” – érvelt fenntartásai mellett a szociáldemokrata képviselő.

Ujhelyi azt mondta, hogy Magyarországnak és a magyar társadalomnak annyira szüksége van a jelenlegi helyzetben minden egyes eurócentnyi támogatásra, „mint egy falat kenyérre”. Hozzátette: az EU-forrásokat eddig az orbáni rendszer leginkább csak saját oligarcha-köreinek gazdagodására fordította, ezért a társadalom elemi érdeke, hogy a jövőben arra költsék az uniós pénzeket, amire az Unió azokat valóban adja. Ujhelyi szerint az a nyilvánosságra került vállalás, miszerint a kormány létrehoz egy független korrupcióellenes hatóságot, valójában annak világos és egyértelmű beismerése, hogy „nem Soros vagy a nemváltoztató műtétek megakadályozása”, hanem az állami korrupció mértéke miatt tartották vissza a nekünk járó pénzeket.

A szocialista EP-képviselő megkérdőjelezte a létrehozni kívánt korrupcióellenes intézmény függetlenségét, mondván a köztársasági elnök, az alkotmánybíróság, a legfőbb ügyész vagy a médiatanács is „csak papíron” független a jelenlegi hatalomtól.

„Ha fel is függesztik végül a jogállamisági eljárást, vagy ha el is fogadják a következő hétéves költségvetés partnerségi megállapodásának tartalmát, bizonyosra vehető, hogy lesz valamennyi visszatartott forrás. Ha pedig egyetlen egy eurócentet is elveszít Magyarország a kormány korrupciója miatt, azért felelőst kell találni.

Az pedig nem az Európai Unió, amely rávilágít a bűnökre, hanem az, aki létrehozta ezt a rendszert. Orbán Viktor alkotta meg a szabályait és környezetével együtt ő a legnagyobb haszonélvezője” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: ahhoz, hogy minden egyes eurónyi forrást végül megkapjon Magyarország, ahhoz a „rendszernek” kell megváltoznia, ehhez pedig szerinte kevés Navracsics Tibor tárgyalássorozata, vagy Varga Judit „kardcsörtetése”, a valódi változtatáshoz Orbán „politikai döntése” szükséges.

Brüsszel/Budapest – 2022.09.07.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21