mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. augusztus 29. 08:27

Ujhelyi kész kiperelni a kormánytól a titkosított egészségügyi tanulmányt

Ujhelyi kész kiperelni a kormánytól a titkosított egészségügyi tanulmányt
Közérdekű adatigényléssel fordult a Belügyminisztériumhoz az MSZP európai parlamenti képviselője azzal a tanulmánnyal kapcsolatban, amelyet a kormány az egészségügy szükséges reformjáról rendelt meg.

„A benyújtott adatigénylés tizenöt napos határideje a mai nappal lejár, így ha nem kapok kielégítő választ, akkor az Európai Parlament közegészségüggyel foglalkozó bizottságának tagjaként kész vagyok kiperelni a kormánytól ezt a dokumentumot!” – jelentette be csütörtöki, online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Az MSZP európai politikusa emlékeztetett: az Orbán-kormány 352 millió forintért rendelt átfogó elemzést a magyar egészségügy lehetséges reformjáról egy neves nemzetközi tanácsadócégtől, az elkészült dokumentumot azonban az MSZP egyelőre hiába akarja megismerni, azt a szocialista képviselő Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére adott kormányzati tájékoztatás szerint tíz évre titkosították. Ujhelyi álláspontja szerint a magyar embereknek joga van megismerni, hogy az adóforintjaikból finanszírozott elemzés milyen megállapításokat tett az egészségügyi rendszer hibáit illetően.

Az MSZP EP-képviselője rámutatott, hogy ugyanez a nemzetközi tanácsadócég készített hasonló tanulmányt a szlovák kormányzatnak is, amely azonban nyilvánosságra hozta a dokumentumot és nemzeti konszenzusra törekedve a szakmai szervezetek, valamint az ellenzéki pártok képviselőivel közös, átfogó konzultáció keretében vitatja meg a lehetséges átalakítások részleteit.

Ujhelyi István az egészségügy jelenlegi állapotával kapcsolatban elmondta, hogy a hiteles adatok szerint csak az elmúlt egy évben több mint hatezer egészségügyi dolgozó hagyta el az eddig is szakemberhiánytól szenvedő ágazatot. „Az is tény, hogy az Orbán-kormány ideje alatt mélypontra süllyedt az egészségügyi közkiadások mértéke, ezzel szemben viszont jelentősen megnőttek a magyar emberek egészségügyi magánkiadásai.

Ezért dolgozunk az Európai Parlamentben annak az Európai Egészségügyi Uniónak a megteremtésén, amely biztosítja az azonos minőségi kritériumok alapján nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat minden európai polgárnak” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: ez utóbbi egyik fontos lépése egy átfogó stressz-teszt elvégzése a tagállami ellátórendszerekben, amelyek kiszűrik a hibákat és hiányosságokat.

Ujhelyi felszólította a kormányt, hogy mielőbb végezze el ezt a stressz-tesztet, ugyanakkor hozzátette: sajnos, a hivatkozott tanulmány titkosítása jól mutatja a kormány hozzáállását az ügyben. Az MSZP európai politikusa figyelmeztetett: ha ezeket a lépéseket a kormány nem teszi meg, azzal azt is kockáztatja, hogy nem fér majd hozzá a következő hétéves uniós költségvetésben az egészségügy fejlesztésre fordítható támogatásokhoz.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón megismételte: azt várja a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a közpénzből rendelt egészségügyi tanulmányt, annak tartalmát ismertesse az Országgyűlés szakbizottságával és az érintett EP-képviselőkkel, indítson róla átfogó szakmai vitát az érintett egészségügyi szervezetekkel és mielőbb végezze el az Európai Parlament által is szorgalmazott stressz-tesztet az ágazatban.

Budapest – 2020.08.27.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21