mszp.hu | Belföld, Külföld | közlemény Szeged
2015. július 01. 16:59

Ujhelyi: kinyitjuk Brüsszel kapuit a szegedi tudásközpont előtt

"A nemzetközi tudományos élet egyik jelentős regionális központjává válhat a szegedi lézeres kutatóközpont, amely Magyarország kiemelkedő sikere lesz" - jelentette ki Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. A politikus erről azután beszélt, hogy számos szakmai egyeztetést folytatott az Európai Bizottság több tagjával; a tárgyalásokon részt vett és beszámolt a beruházás részleteiről Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem vezetője is, aki a képviselő meghívására látogatott Brüsszelbe.

A rektor felszólalt a digitális innovációval és annak kihívásaival foglalkozó European Internet Forum tanácskozásán, ahol részletes szakmai előadást tartott a szegedi tudásközpontban rejlő lehetőségekről. Beszédében kiemelte, hogy az egyetem kezelésében álló mintegy kilencvenhektáros területen az ELI-projekt mellett további fejlesztések létesítésére is van lehetőség, itt valósulhat meg az ország első és legnagyobb "tudományos ipari parkja", amelyben több száz kutató jut majd egyedülálló lehetőséghez. "Ennek a brüsszeli látogatásnak is az a célja, hogy kipuhatoljuk a lehetséges partnereket és szövetségeseket" - fogalmazott a szegedi egyetem rektora.

Ujhelyi István és Szabó Gábor tárgyalásaik során az Európai Bizottság regionális fejlesztésekért felelős kabinetjével abban is megállapodtak, hogy a portfólióért felelős biztos, Cornelia Crețu a közeljövőben Szegedre látogat. A képviselő és a rektor emellett tárgyalt Magyarország állandó képviseletének nagykövetével és Navracsics Tiborral, a Bizottság oktatásért felelős uniós biztosával is.

Ujhelyi az egyeztetések után azt hangsúlyozta: Magyarország érdeke, hogy kiemelt figyelem és támogatás jusson az oktatásra, illetve a kutatás-fejlesztésre. "Európában a legtöbb lehetőséget rejtő humán innováció kétségkívül Magyarországon található. Ahhoz, hogy ezt a nemzet egészének javára tudjuk fordítani, a szegedihez hasonló projektek és fejlesztések kellenek. Európa ebben a partnerünk, mi pedig azon dolgozunk, hogy ehhez minél több brüsszeli kaput nyissunk meg Magyarország és benne Szeged, illetve a szegedi tudásközpont számára" - fogalmazott Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.