mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. május 24. 21:41

Ujhelyi: Klári EP-képviselő lesz, most Jávor Benedek képviselősége a tét

Ujhelyi: Klári EP-képviselő lesz, most Jávor Benedek képviselősége a tét
Dobrev Klára, a DK listavezetője megszerzi EP-képviselői helyét; most az a tét, hogy Jávor Benedeket, a Párbeszéd EP-képviselőjét megválasztják-e újra – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-kampányfőnöke pénteken.
„Szeretnék mindenkit megnyugtatni – a mi szavazóbázisunkat - Klári európai parlamenti képviselő lesz. Most az a kérdés, hogy Jávor Benedekből, aki idén Az év európai parlamenti képviselője volt, tudunk-e EP-képviselőt ismét a magyar haza érdekében tenni, megszavazni. Ezért van arra szükség, hogy azok is, akik régi MSZP-szavazók, azok is, akik most újonnan jöttek hozzánk, maradjanak a közös listánál, nálunk: az MSZP-Párbeszéd listájánál” – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. 
 
Összeérnek ugyanis a szavazóbázisok, és sokaktól hallotta, hogy MSZP-s törzsszavazók esetleg „Klári” miatt szavaznának a DK-ra – indokolta a kérést.
 
„Nekünk most szükségünk van arra, hogy Jávor Bence, aki egyébként az eddigi közvélemény-kutatások alapján bent van és folytatni tudja a munkáját, ez így megmaradjon. Tehát harmadik mandátum az MSZP-Párbeszéd listáján akkor keletkezik, hogyha a szavazóink maradnak hűségesek az MSZP listájához.”
 
Felhívta a figyelmet arra: a racionálisan gondolkodóknak olyan listára kell szavazni, amely mandátumot is hozhat, mert ha 5%-ot el nem érő kispártokra szavaznak a választók, akár 200-250 000 szavazat is elveszhet, vagy egyenesen a Fidesznek hoz mandátumot. 
 
A Fidesz pedig „azt játszotta az elmúlt időszakban”, hogy a saját médiagépezetén keresztül ütött vagy emelt pártokat, hogy kispártokat felhozzon – magyarázta.
 
Azt mondta: azoknak a szavazatait is várják, akik érzik annak a felelősségét, hogy az ellenzéket egy táborba kell terelni, mert így az önkormányzati választáson megroppantható Orbán rendszere.
 
„Orbán Viktor vesztett. Ezt a meccset Európában, és a hatalmi törekvéseit is, elvesztette. Az, hogy mi mikor tudjuk kitenni a kiskirályi székéből, az tőlünk függ” – mondta.
 
Hozzátette: az, hogy az exit pollok szerint Frans Timmermans pártja győzött Hollandiában az EP-választáson, és a spanyol baloldal választási győzelme nemrég, azt mutatja: a mélyben elindult egy balra fordulás az európai társadalmakban. Timmermans győzelme azt jelentheti: ismét az Európai Szocialisták lehetnek a vezető erő Európában.
 
Felhívta a figyelmet: míg a DK Macron és a Liberálisok irányába indult el, az Európai Szocialisták frakciójának, amely a szociális fordulatot végrehajthatja Európában, egyedül az MSZP a tagja.
 
„És ha van egy társadalom, amelyiknek érdeke, hogy egy szociális Európa létrejöjjön az európai minimálbérrel, az európai családi pótlékkal, az pont a magyar társadalom” – hangsúlyozta.
 
Megköszönte az MSZP több mint 10 000 aktivistájának, hogy annyi energiát fektettek a kampányba, és kijelentette: nem szeretné, ha az ellenzéki szavazatszámlálóknak – akik közül közel a fele MSZP-s delegált – el kellene hagyniuk a helyüket vasárnap azért, mert nem biztosítják a számukra a törvényben előírt élelmet és vizet.
 
„Nem engedjük meg, hogy elcsalja hatalom a választást. Nem engedjük meg Orbánnak, hogy kivezessen minket az unióból” – mondta, hozzátéve: az MSZP a szavazás egész ideje alatt „Vörös vonalat”: állandó telefonügyeletet fog biztosítani, ahová bejelenthetik a szavazók, ha visszásságot tapasztalnak.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21