Ujhelyi közép-európai régiós együttműködést szorgalmazott a kínai kapcsolatépítésben

Az MSZP EP-képviselőjelöltje szerint Magyarország egyértelmű nyertes lehet a kínai cégek Európában megvalósuló, logisztikai beruházásaiban.

Fotó: Ujhelyi István, Facebook


Közép-Kelet-Európa regionális együttműködésének fontosságát és a Kínával való hatékony partnerség szükségességét hangsúlyozta Ujhelyi István, a Magyar Országgyűlés szocialista alelnöke és az MSZP EP-képviselőjelöltje a kínai Kantonban, ahol az urbanizáció kérdéseit tárgyaló – számos állami és gazdasági vezető részvételével megtartott - konferencia egyik díszvendégeként mondott beszédet.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy míg az ázsiai országban több évtizedes fejlesztési programokban gondolkodnak, addig Európában és Magyarországon is olykor kiszámíthatatlan politikai csatározások nehezítik az átfogó reformok kiérlelését és végrehajtását. Ujhelyi István az előadásában kiemelkedő és fontos lépésnek nevezte a legutóbbi, Kína és a Közép-Kelet-Európai régió között tavaly novemberben létrejött csúcstalálkozót, amelyen Magyarországot nevezték meg az ázsiai ország jövőbeni turisztikai régióközpontjának, de döntöttek több, hazánkat érintő fejlesztési beruházásról is. Ezzel kapcsolatban Ujhelyi hangsúlyozta, hogy Magyarország ez utóbbi infrastrukturális együttműködéseket illetően is kiemelkedően sikeres lehet a régióban: szellemi tőkéjével és innovációs képességével ugyanis hatékony segítője lehet a partnerországok együttműködésének.

Az MSZP EP-képviselőjelöltje nyitóbeszédében kitért arra is, hogy a Közép-Kelet-Európai régiónak közös stratégiai együttműködésben kell keresnie Kína partnerségét, mert ez hozhatja meg mindegyik fél számára a legmegfelelőbb eredményeket. A kínai urbanizációs kihívásokat illetően a politikus rámutatott, hogy Kínában alig pár évtized alatt zajlik le mindaz, ami Európában a XIX. század során ment végbe.

Ujhelyi elképesztő léptékűnek nevezte az ötezer-milliárd euró értékű urbanizációs tervet, hozzátéve: a megvalósítás egyik gyengesége viszont az lehet, hogy az ázsiai országrészek között fejlődési aránytalanságok alakulhatnak ki. Hatalmas kihívás ilyen méretű népesség számára egészségügyi és szociális biztonságot, valamint oktatási és foglalkoztatási lehetőségeket biztosítani – mutatott rá beszédében Ujhelyi István. A konferencián egyébként meglepően nyílt és éles vitát folytatott egymással a központi és a helyi kormányzat képviselője a megoldási lehetőségekről.

Az MSZP politikusa pekingi és kantoni látogatása során az elmúlt napokban számos állami és tartományi vezetővel, illetve befektetőcsoportok döntéshozóival is tárgyalt. Ezek mindegyikén a két ország hatékonyabb együttműködésének megoldásairól egyeztettek. Ujhelyi minden esetben világosság tette, hogy a Kína felé való nyitást az MSZP által vezetett kormány indította el, felelős ellenzékként mindig támogatta a jelenlegi kabinet továbbépítkező lépéseit, a tavaszi választásokat követően pedig ezt a folyamatot - Magyarország érdekeit szem előtt tartva – folytatni is kívánják.dr. Ujhelyi István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, az MSZP EP-képviselőjelöltje
Guangzhou, Kína – 2014.01.19.