mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. szeptember 11. 16:46

Ujhelyi látni akarja Brüsszel kifogásait a helyreállítási alap visszatartásával kapcsolatban

Ujhelyi látni akarja Brüsszel kifogásait a helyreállítási alap visszatartásával kapcsolatban
Betekintést akar kapni Ujhelyi István szocialista EP-képviselő azokba az iratokba, amelyek az uniós helyreállítási alap felhasználására vonatkozó magyar kormányzati terv brüsszeli kifogásaival kapcsolatban keletkeztek – erről az MSZP európai politikusa számolt be szombati online sajtótájékoztatóján.

Ujhelyi szerint az Európai Bizottság is „meglehetősen csendben és hiányosan kommunikál” azzal kapcsolatban, hogy miért nem hagyta még jóvá a magyar újjáépítési tervet és milyen konkrét kifogásokat emelve tartja vissza az ebből nekünk járó forrásokat. „A magyar kormány pedig nem tesz mást, mint hazudik ebben az ügyben is. Jogunk van ahhoz, hogy tisztán lássuk: milyen kifogásokat emelt a magyar kormánnyal szemben az Európai Bizottság. Látni akarom azt is, hogy a magyar kormány miként védekezik, hazudik, vagy tesz egyáltalán lépéseket annak érdekében, hogy ezeket a forrásokat megszerezzük” – fogalmazott Ujhelyi, aki mind az Európai Bizottságnak, mind pedig a magyar kormánynak hivatalos megkeresést küld ennek érdekében.

Ujhelyi a sajtótájékoztatón hozzátette: nincs egyedül azzal Magyarországon, hogy nem bízik az Orbán-kormányban, amikor az európai uniós források felhasználásáról van szó. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy az Eurobarometer legfrissebb, átfogó kutatása szerint a magyar válaszadóknak csak a 28 százaléka gondolja úgy, hogy az Orbán-kormány megfelelően fogja felhasználni az uniós támogatásokat. Sőt, tette hozzá, a kutatás szerint a magyar lakosság jelentős többsége, mintegy 77 százaléka osztja azt az álláspontot is, hogy csak olyan tagállamok jussanak uniós forrásokhoz, amelyek kormánya tiszteletben tartja a jogállamot és a demokratikus elveket. Az MSZP politikusa emlékeztetett: a magyar kormány még május elején nyújtotta be a nemzeti tervet az újjáépítési forrásokra vonatkozóan, de azóta sem tudott megállapodni a 2511 milliárd forintos támogatás részleteiről az Európai Bizottsággal. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy 18 tagállamnak már elfogadták a programját, sőt sokan már előleget is kaptak ebből a forrásból – ez Magyarország esetében 360 milliárd forint lenne, de ezt sem kapjuk meg egyelőre.

Az MSZP európai politikusa szerint az Orbán-kormánynak ideje lenne bevallania, hogy az elmúlt tíz év politikája és a korrupcióra épített rendszere miatt esik el Magyarország az uniós forrásoktól. Ugyanakkor, tette hozzá, az Európai Bizottság sem hallgathat tovább, hiszen nemcsak kettejükre tartozik annak indoklása, hogy hazánk másokhoz képest miért csak sokkal később férhet hozzá a támogatási alaphoz. Ujhelyi utalt arra, hogy az Európai Bizottság tagjai az elmúlt időszakban „elejtettek olyan mondatokat”, amelyekből kiderült: az állami korrupció mértéke, az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya miatt tartják vissza a forrásokat és vélhetően addig vissza is fogják még tartani őket, amíg nem történik érdemi változás. „EP-képviselőként aggódom, hogy meddig csúsznak még a kifizetések és ezzel mennyit veszíthet Magyarország. Ez a helyzet kizárólagosan az Orbán-kormány felelőssége, hiába próbálja majd másra fogni és mással magyarázni. Egyszerűen arról van szó, hogy az Európai Unió az új jogszabályoknak megfelelően végre kimondta azt, amivel – mint tudjuk – a magyar lakosság döntő többsége is egyetért: csak az kapjon uniós támogatást, aki betartja a játék- és jogszabályokat” – fogalmazott az MSZP politikusa.   

Brüsszel/Budapest – 2021.09.11.

Kapcsolódó párttagok