mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. július 20. 13:52

Ujhelyi levélben kéri a tagállami minisztereket a kulturális szektor megmentésére

Ujhelyi levélben kéri a tagállami minisztereket a kulturális szektor megmentésére
Közös levelet küldött minden uniós tagállami kormány kultúráért felelős miniszterének és államtitkárának Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Cirkuszi Világszövetség és az Európai Cirkuszszövetség vezetőivel.

Ebben arra kérik a politikai döntéshozókat, hogy fordítsanak külön figyelmet a kulturális szektor megsegítésére, a turizmus mellett ugyanis ez az ágazat szenvedte el a legsúlyosabb veszteségeket a koronavírus miatti korlátozásoknak köszönhetően.

A szocialista politikus arra is felhívja a figyelmet, hogy az EU intézkedéseinek köszönhetően a tagállami kormányok kezében komoly erőforrások állnak rendelkezésre az újjáépítés során. Ujhelyi rámutatott, hogy az Európai Bizottság által eredetileg javasolt – és az uniós kormányfők által épp a napokban tárgyalt -mentőcsomag („NextGenerationEU”) egyik része egy olyan több-százmilliárd eurós keret („Recovery and Resilience Facility”), amelynek egy részét vissza nem térítendő támogatásként, másik részét pedig kedvező hitelként vehetnek majd igénybe a tagállamok.

Az MSZP európai politikusa a közös levélben többek között azt kéri a tagállami kormányoktól, hogy fogadják meg Mariya Gabriel kultúráért felelős uniós biztos javaslatát és ennek a keretnek legalább a 2 százalékát célzottan a kulturális ágazat szereplőinek megmentésére és segítésére fordítsák.

„Ennek a hamarosan véglegesített keretösszegnek a két százaléka is többezer-milliárd forintnyi összeg, amely már érdemi segítséget és lélegzetvételt tudna nyújtani a szórakoztatóipar európai szereplőinek, így a zenészeknek, színészeknek, táncosoknak, rendezvényszervezőknek, technikai háttérembereknek és természetesen a cirkuszművészeknek is, akiket a legtöbbször kifelejtenek ebből a felsorolásból.

Amennyiben az újjáépítési csomagot elfogadják és nem lesz olyan állam- vagy kormányfő, aki zsarolva vétózna, akkor ez a pénz hamar a tagállami döntéshozók rendelkezésére állhat majd. Innentől az ő felelősségük és kötelességük, hogy ezt az uniós közpénzt célzott módon, a valóban rászoruló szektorális szereplőknek osszák szét. Bízom benne, hogy mindenhol, így Magyarországon is így fog történni” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője.

Brüsszel – 2020-07-20