mszp.hu | Külföld | digitális unió közlemény
2015. május 22. 07:42

Ujhelyi: Magyarország is legyen részese a digitális uniónak!

Integrált stratégiára és világos, egyértelmű jogi szabályozásra van szükség ahhoz, hogy a világunkat formáló digitális forradalom biztosítani tudja alapvető értékeinket és a fejlődés hozta változások minden európai polgár számára hasznosuljanak – többek között erről is szól az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának a Digitális Unióról ma bemutatott vitairata.

Az MSZP politikusaként - egyúttal az European Internet Foundation politikai vezetésének tagjaként is - aktívan támogatom az Európai Bizottság egységes digitális piacra vonatkozó javaslatát. Ahhoz azonban, hogy a szociáldemokraták elképzelésének megfelelően egy olyan digitális környezet jöjjön létre, amely a szükséges garanciák mellett lehetővé teszi a határokon átívelő együttműködéseket és egyszerre biztosítja a fogyasztók és a polgárok jogait, nem pusztán egy egységes digitális piacra, de egy digitális unióra van szükség.

Európának aktív szerepet kell játszania a digitális forradalomban, Magyarország érdeke is az, hogy részese legyen a digitális uniónak. Az egységes piac akár 415 milliárd euróval is hozzájárulhat az európai gazdaság növekedéséhez, több százezer új munkahelyet teremthet és elősegítheti egy virágzó, tudásalapú társadalom létrejöttét. A digitális forradalom következtében teret hódító progresszív újítások jelentős változásokat hoznak szinte mindegyik szektor működésében, például az európai gazdaságot jelentős mértékben tápláló turizmusban is. Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnökeként éppen ezért kiemelten fontosnak tartom a digitális unió létrehozásáról szóló vitát.
 
Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke
európai parlamenti képviselő