mszp.hu | Európai Parlament S&D
2016. december 16. 11:29

Ujhelyi marad a magyar S&D-delegáció élén

Megerősítették pozíciójában az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának magyar delegációvezetőjét, az MSZP és a DK politikusaiból álló képviselőcsoportot a jövőben is Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt alelnöke vezeti. A tisztújításra az európai parlamenti ciklus felezőideje és politikai gyakorlata miatt volt szükség, ilyenkor az uniós intézmény vezetői mellett a képviselőcsoportok és nemzeti delegációk tisztségviselői is újra megmérettetik magukat.

Ujhelyi István a döntést ismertetve elmondta: továbbra is elsődleges célja, hogy a két különálló, de az európai porondon hatékonyan együttműködő pártok (MSZP-DK) képviselői küldöttsége a jövőben is kézzel fogható módon érvényt tudjon szerezni a magyar választók érdekeinek és az európai értékeknek. Ehhez megbízható alapot nyújt a delegáció minden tagjának aktív, a saját szakterületén nyújtott kiemelkedő teljesítménye.

„Jelentős változások előtt áll az európai közösség, az intézményrendszer működését és puszta létét is fenyegető populista veszéllyel szemben valós és határozott fellépés kell. Ehhez pedig elengedhetetlenül szükség van egy erős európai baloldalra, a szolidaritás, az egyenlőség és progresszivitás alapvető értékeit képviselő politikusokra. Elképzelhetetlen például, hogy az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöki posztja után az Európai Parlament első emberét is a konzervatív néppárt adja majd a következő években. Ezért Martin Schulz távozása után egyedül az elfogadható, ha az S&D-frakció jelöltje, Gianni Pittella kap majd megbízást az EP irányítására; a magyar delegáció álláspontja szerint a néppárti jelölt Tajanit erre a tisztségre nem támogatjuk” – fogalmazott Ujhelyi István. 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21