mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. március 11. 17:43

Ujhelyi: Még mindig hazudnak!

Ujhelyi: Még mindig hazudnak!
Végtelenül felháborító, ahogy a kormány még mindig hazudik, csúsztat és megtéveszt a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban; az erre vonatkozó kérdéseket pedig még csak érdemi válaszra sem méltatják. Elképesztő. Lássuk akkor, hogy a mai Kormányinfón miben hazudtak és mire nem kaptunk továbbra sem válaszokat!

Azt állította Gulyás Gergely, hogy a kormány a teljes átláthatóság pártján áll a vakcinabeszerzések kapcsán, ezért minden közérdekű adatot nyilvánosságra kívánnak hozni; ebben csak az Európai Bizottság akadályozza őket.

Hazudnak! Minden lehetséges eszközzel titkolják a járványkezelésre és a vakcinabeszerzésre vonatkozó adatokat, illetve információkat, a beadott közérdekű adatigénylésekre nem reagálnak, vagy azokat – törvénybe ütköző módon – hiányosan válaszolják meg. (Müller Cecília: „nincs ennél jobb szövegünk?!”)

Azt állította Gulyás Gergely, hogy az uniós oltóanyagok beszerzésére vonatkozó megállapodást „Brüsszel” kötötte.

Alattomosan csúsztatnak! A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Bizottság csak a keretmegállapodást tárgyalta le, azt is a tagállami kormányok által leadott igények alapján. Az Európai Bizottság tájékoztatása ráadásul világosan leszögezi, hogy ezt a keretmegállapodást minden tagállam jóváhagyta, annak részleteit pedig egy olyan „irányítóbizottság” vizsgálta és tárgyalta meg, amelybe minden kormány, így a Fidesz-kormány is delegált egy felelős résztvevőt.

Azt állította Gulyás Gergely, hogy levélben fordul majd az illetékes uniós biztoshoz, hogy megtudja: az Európai Bizottság „milyen ütemezés mellett, milyen feltételekkel kötött szerződést a gyártókkal” a szállítások kapcsán.

Szélhámos módon hazudnak! Pontosan tudják, hogy ez nem a Bizottság feladatköre volt. Az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatása világos és egyértelmű: a vakcinabeszerzés kapcsán a Bizottság kötötte az előzetes beszerzési megállapodást a tagállami oltóanyag-igények alapján, ugyanakkor hozzáteszik: „ezt követően a tagállamok feladata, hogy ezeket az adagokat megvásárolják, aktiválják az előzetes beszerzési megállapodásokban foglalt lehetséges opciókat további dózisok rendelésére és egyedi szerződéseket kössenek a vállalatokkal”. Ugyancsak az Európai Bizottság hivatalos tájékoztatásában szerepel, hogy „a tagállamok az oltóanyag-beszállítóktól közvetlenül rendelnek, jelezve többek között az oltóanyagok szállításának időzítését és helyét, valamint a logisztikai szempontokat.” Ennek értelmében a szállítás időzítése és logisztikája nem az Európai Bizottság, hanem a tagállamok saját hatásköre és feladata. Vagyis a kormány pontosan tudja, hogy melyik oltóanyagból mikor és mennyi érkezik, hiszen ezt neki kellett letárgyalnia: az erre vonatkozó adatokat tehát neki kellene nyilvánosságra hozni. Többször kértem, követeltem is, de még csak érdemi válaszra sem méltattak eddig. Szégyen és gyalázat.

Azt is állította Gulyás Gergely, hogy szintén az illetékes biztosnál igyekszik majd elérni levélben, hogy „az Európai Bizottság által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket nyilvánosságra lehessen hozni”.

Aljas módon megint csúsztatnak! A kormány ezzel ismét azt a látszatot akarja erősíteni, mintha semmi köze nem lett volna az uniós közbeszerzéshez – fentebb világosan tisztáztuk, hogy a magyar kormány aktív résztvevője volt a tárgyalásoknak -, ráadásul pontosan tisztában vannak azzal is, hogy a keretmegállapodások tartalma titoktartási védelmez élvez; ezt a magyar kormány is aláírta. Az Európai Bizottság hivatalosan közzétett és bárki számára elérhető tájékoztatása szerint ugyanis a pályázati eljárás érzékeny üzleti információkat is tartalmaz, amelyek nyilvánossága alááshatja a további tárgyalásokat. Ugyanakkor tény, hogy a Bizottság a CureVac-kal és az AstraZenecával kötött megállapodást – vitatható kitakarásokkal ugyan, de – nyilvánossá is tette már. Ezzel együtt, ha a tagállamok érdekei nem sérülnek, csak támogatni tudom a minél szélesebb nyilvánosságot minden keretmegállapodás esetében. Ugyanezt várom el a magyar kormánytól is a közérdekű adatok esetében, így például a logisztikai menetrend, az oltási stratégia, az eszközbeszerzések részletei és számtalan más, jelenleg felháborító módon titkolt adat és dokumentum esetében. A magyar kormány mutasson jó példát és ne csak az orosz- és kínai szerződéseket hozza nyilvánosságra, hanem a beszállítási menetrendet és a teljes oltási stratégiát! Ezzel régóta adósak.

Azt állította Gulyás Gergely, hogy a magyar kormány csak „információkat kap” az Európai Bizottságtól és ezzel azt a látszatot keltette, mintha a magyar kormány nem lenne érdemi tárgyaló, megrendelő vagy épp döntési pozícióban a vakcinák kapcsán.

Ez megint nettó hazugság! Gulyás saját magát és kormányát buktatta le a mai Kormányinfón, amikor a Moderna-vakcinák le nem hívott dózisai kapcsán úgy fogalmazott: „(...) mindent lekötöttünk és megrendeltünk abból, ami az első félévben érkezik meg és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második félévben.” Vagyis a kormány által leadott igények alapján megkötött keretmegállapodásokból igenis a magyar kormány dönti el, hogy mit, mennyit és miként rendel be. Ezzel egyébként a Brüsszel „lassú beszerzésére” vonatkozó fideszes állítások is összecsuklottak.

Felháborító, de a magyar kormány a mai tájékoztatóján sem válaszolt meg több olyan kérdést, amelyeket számtalan alkalommal elküldtem már az illetékeseknek – legutóbb a kormányszóvivőnek is -, de semmilyen választ nem adtak ezekre. Ez most már több mint botrányos, ez aljas és gusztustalan magatartás.

Az alábbi kérdésekre tehát továbbra sem tudjuk a választ, mert – a mai napon épp a nyilvánosság és a transzparencia mellett érvelő kormány - egyszerűen megtagadta az érdemi reagálást:

 1. Gulyás Gergely fenntartja-e még azt a korábbi állítását, miszerint a közös, uniós vakcinabeszerzés uniós „irányítóbizottságában” a magyar kormányt Szócska Miklós képviselte? Ez az a testület, amely az Európai Bizottság tájékoztatása szerint nyomon követte, felügyelte, megvitatta, megtárgyalta és jóváhagyta a közös beszerzés részleteit.
   
 2. Miután a magyar kormány folyamatosan azt állítja, hogy az Európai Unió vakcinabeszerzése elhibázott; ezért adódik a kérdés, hogy a magyar kormány képviselője ezen folyamat során emelt-e bármikor is kifogást az irányítóbizottság tagjaként az uniós közbeszerzés vélt vagy valós hibái, esetleges hiányosságai miatt? Ha igen, mikor és mik voltak ezek a kifogások?
   
 3. Tudjuk, hogy az oltóanyagok lehívása és berendelése a magyar kormány feladata. Továbbra sem tudjuk azonban, hogy melyik tárca vagy kormányzati intézmény felel az oltóanyagok megvásárlásáért és a logisztikai határidők betartatásáért? Kinél van tehát az az ütemezési menetrend?
   
 4. Ismét pályázhat Magyarország az Európai Unió munkahelyvédelmi programjának (SURE) több mint kilencmilliárd eurós maradványösszegére. Az első pályázati körben a magyar kormány ötszáznégymillió eurót kapott ebből a keretből, most lehetőség nyílik akár további újabb egymilliárd euró lehívására. Mikor kíván a magyar kormány pályázatot benyújtani a SURE-program fennmaradt keretére és milyen összegben, illetve milyen célok megjelölésével tervezni mindezt megtenni?
   
 5. „Újraindítjuk a gazdaságot!” – ezt hirdetik az ország számos pontján elhelyezett kormányzati propaganda-plakátok. Pontosan hány plakátot vásároltak és mennyi közpénzt fordítanak erre – az egyébként érdemi tájékoztató tartalommal nem bíró – kampányra? Tervez-e a kormány a koronavírussal kapcsolatban érdemi, tartalmi kérdésekről tájékoztatást nyújtó kampányt is? Az „újraindításban” mennyi szerepe van, illetve lesz az uniós forrásoknak?

Végtelenül felháborító, hogy egy ilyen válsághelyzetben a kormány nemhogy nem tartja be a tisztességes és hiteles tájékoztatás alapvető követelményeit, de konkrétan hazudik és csúsztat. Legyen már elég a kamuzásból!"

Kapcsolódó párttagok