mszp.hu | Külföld | kivándoroltak közlemény | Európai Unió
2015. december 07. 10:42

Ujhelyi meghatározó tagja lett az európai ‘kivándoroltak’ érdekvédelmi szövetségének

Ujhelyi meghatározó tagja lett az európai ‘kivándoroltak’ érdekvédelmi szövetségének
Teljes jogú tagja lett a hazájuktól távol élő és dolgozó európaiak érdekképviseletét ellátó ernyőszervezetnek Ujhelyi István. Az MSZP politikusa az első európai parlamenti képviselő, aki hivatalosan is részese lett a harminc éve működő „Europeans Throughout The World” (ETTW) nevű, brüsszeli központú szervezetnek. A szocialisták európai politikusa az elmúlt napokban érdemi tárgyalásokat folytatott az ETTW elnökével, a dán Niels Jørgen Thøgersennel arról, hogy miként lehet hatékonyan bekapcsolni a több százezer kivándorolt magyart a világméretű érdekképviseleti szövetség rendszerébe. Ujhelyi az ETTW tagjaként aktív és élő kapcsolat kiépítését vállalta a Magyarországról kivándorolt fiatalok érdekében.

Az MSZP politikusa régóta foglalkozik a kivándorlással és annak társadalmi, valamint gazdasági veszélyeivel: több mint egy éve hirdette meg ezzel kapcsolatos „Hazaváró-programját”, indított virtuális panaszablakot, kezdte meg európai fogadóóra-sorozatát, legutóbb pedig tíz pontos kiáltványban fogalmazta meg az elvándorlással kapcsolatos ajánlásait. Ebben szerepelt többek között az Ifjúsági Garancia-program kiszélesítése, egy hazatelepülést segítő európai alap létrehozása, azonnali reálbér-növekedési program, a felsőoktatás megreformálása, a start-up vállalkozások célzott támogatása, a pályakezdő fiatalokat támogató adórendszer, országos és célzott bérlakás-program, áfa-mentes lakossági internethasználat és ingyenes wifi-pontok létrehozása, valamint az egyenlő választójog biztosítása, valós érdekképviselet és rendszeres, érdemi konzultáció a fiatalok képviselőivel.

„A kivándorlás tényét és veszélyeit az Orbán-kormány elhazudja, holott mára több mint félmillió ember hagyta el kényszerből Magyarországot. Mélyen elgondolkodtató, hogy jelenleg a 19-30 év közötti fiatalok fele, a 30-40 éves korosztály közel harmada külföldön szeretne dolgozni. Több mint aggasztó, hogy többezer orvos hagyta el hazánkat, tíz kórháznyi szakember hiányzik a magyar egészségügyből. Riasztó, hogy 2011-ben több mint ezerkétszáz magyar gyermek született csak Angliában, kivándorolt szülők utódaként; ez alig kevesebb, mint a születések száma ugyanabban az évben Vas megyében. Azonnali és érdemi lépések kellenek, mert egy modernkori Trianon felé robogunk!” – mutatott rá Ujhelyi István, az MSZP európai politikusa.