mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. szeptember 08. 20:40

Ujhelyi: minőségi egészségügy nélkül nincs erős nemzet!

Ujhelyi: minőségi egészségügy nélkül nincs erős nemzet!
„Őszintén vallom, hogy a fizikai és mentális egészséghez való jog alapvető emberi jog, ezért minden embernek joga van ahhoz, hogy megkülönböztetés nélkül lehetősége legyen hozzáférni a jelenkor technológiai- és szakmai színvonalának megfelelő egészségügyi ellátáshoz” – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő mondta a Health First Europe nevű, betegjogi szervezeteket, egészségügyi szakdolgozókat és kutatókat tömörítő brüsszeli civilszervezet keddi online konferenciájának védnökeként.

Az MSZP európai politikusa a web-esemény nyitóbeszédében többek között azt mondta: az egészség az emberi tőkébe, a társadalmi és gazdasági fejlődésbe történő befektetés is, vagyis megfelelő egészségügyi ellátás és betegbiztonság nélkül nincs fenntartható fejlődés sem.

Ujhelyi a brüsszeli szervezésű konferencián hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az elmúlt években nem tekintett prioritásként az egészségügyi ágazatra, a koronavírus-járvány azonban bizonyította, hogy az európai gazdaság megfelelő működtetéséhez nem elegendőek a jelenlegi prioritások, az egészségügyet is kiemelten fókuszba kell helyezni. Az MSZP EP-képviselője ezután rámutatott, hogy a tagállami egészségügyi rendszerek között súlyos egyensúlytalanságok mutatkoznak, amelyeket szerinte sürgősen kezelni kell a teljes európai közösség érdekében.

„Önök szerint rendben van, hogy egy európai polgár háromszor több eséllyel kap kórházi fertőzést Magyarországon, mint Németországban? Önök szerint rendben van, hogy az egészségügyi ellátás minősége, az egészségünk és így az életminőségünk, sőt a túlélésünk is valójában attól függ, hogy az Unió mely tagállamában élünk? Szerintem ez nagyon nincs rendjén! Minőségi egészségügy nélkül nincs erős nemzet, nincs erős Európai Unió!” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP európai politikusa ezért is kiemelten fontosnak nevezte, hogy érdemben megvalósuljon annak az „Európai Egészségügyi Uniónak” a koncepciója, amelynek kidolgozásában a magyar politikus is aktív szerepet vállalt.

Az online konferencián felszólalt még Dominique L. Monnet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) egyik vezető munkatársa, Jean-Luc Vanraes, az EU Régiók Bizottságának belga tagja, de beszámolt tapasztalatairól a Ferrara-i és a Genf-i Egyetem, valamint a Magánkórházak Európai Szövetségének képviselője is.

Brüsszel – 2020. 09. 08.