Ujhelyi: Navracsics egyelőre csak félszeg őre az európai értékeknek

Navracsics Tibor egyelőre még csak félszeg őre az európai értékeknek. Az oktatási kérdésben adott válaszára kizárólag elégtelent lehet adni.  Jobb lenne, ha mihamarabb beváltaná ígéretét és az európai közösség lojális biztosaként nem Orbánék szennyesét takargatná! – így kommentálta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Navracsics Tibor válaszát, amelyet az MSZP-s politikus írásbeli kérdésére küldött az uniós biztos.

Ujhelyi az Európai Bizottsághoz néhány hete levelében azt írta: a jelenlegi magyar kormány fundamentális átalakításokat hajtott végre szinte minden területen, így az oktatásban és a kultúrában is, jelentősen átpolitizálva azokat. A szocialista politikus - tudván, hogy az oktatásügy nemzeti hatáskör, ezért - általános tájékoztatást kért a Juncker-bizottság oktatásért felelős biztosától.  Többek között arra várt választ, hogy megegyezik-e az európai értékvállalással a felsőoktatási intézmények autonómiájának csorbítása, illetve az, hogy a magyar kormányzat sok esetben a szülők és a pedagógusok tiltakozása ellenére nevez ki iskolai vezetőket, pusztán politikai elkötelezettség alapján. Ujhelyi arra is választ várt, megfelel-e az európai értékeknek, hogy nyíltan antiszemita szerzők műveit teszik kötelező olvasmánnyá, illetve, hogy ha egy tagország kormánya szerződéssel röghöz köti a fiatalokat, ezzel korlátozva szabad mozgásukat.

Navracsics Tibor uniós biztos még az általános válaszadást is elütötte, mondván az oktatás tartalma és szervezeti felépítése a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Egyedül a röghöz kötést illetően adott részletesebb választ. Leszögezi, hogy amikor egy tagállam hitelt vagy más pénzügyi támogatást nyújt az egyetemisták számára, a támogatás kifizetését vagy a fennmaradó egyenleg behajtását feltételekhez kötheti. "Az Európai Bizottság megvizsgálta a kérdéses magyar törvényt és arra a következtetésre jutott, hogy a 2013. évi törvénymódosítással bevezetett, korlátozott ideig tartó magyarországi munkavégzés a pénzügyi támogatás visszafizetésének alternatívájaként, mint feltétel objektíve indokolt és arányos, így nem sérti meg a munkavállalók szabad mozgásáról szóló uniós jogszabályt.” – olvasható Navracsics válaszában.

Ujhelyi István ezzel kapcsolatban emlékeztetett: a fideszes politikus maga ismerte el biztosi meghallgatásán, hogy egykori kormányának röghöz kötő intézkedése „nem ideális megoldás”.

„Navracsics Tibor korábban azt az ígéretet tette, hogy az európai szerződések egyik lojális őrzője lesz, semmilyen nemzeti és pártpolitikai érdek nem fogja befolyásolni a munkáját. Reméljük, minél előbb bizonyítja is ezt és az európai polgárok, a magyar fiatalok érdekeit is szem előtt fogja tartani!” – fogalmazott Ujhelyi István.