mszp.hu | gyermekéhezés | Szociális ügyek
2015. november 24. 12:16

Ujhelyi: ne hazudja el a Fidesz a gyermekszegénység problémáját!

Miközben Magyarországon a kormányzat letagadja a problémát és a miniszterelnök főtanácsadója arról beszél, hogy csak felelőtlen szülőknek vannak éhező gyermekei, addig az Európai Parlamentben a mai napon már szavazni is fogunk egy olyan jelentésről, amely a gyermekszegénység felszámolásával kapcsolatban fogalmaz meg konkrét követeléseket – nyilatkozta Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a strasbourgi plenáris ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP EP-képviselője elképesztőnek nevezte, hogy Európában jelenleg huszonhatmillió gyermek él szegénységben, vagyis minden negyedik gyermek szegény körülmények között él. Ujhelyi rámutatott, hogy miközben ez az európai arány 25-27 százalék, addig az Eurostat adatai alapján Magyarországon a gyermekek 41,4 százaléka, majd minden második gyermek kénytelen szegénységben élni.

Ez is bizonyítja, hogy az elmúlt években tragikus szociális krízis alakult ki a magyar társadalomban. Háromszázezer gyermek él rendkívül rossz táplálkozási körülmények között, ötven-hatvanezer gyermek pedig nem jut mindennap rendes táplálékhoz. Ezért van szükség a most tárgyalt európai parlamenti határozatra, amely több mint ötven pontban fogalmazza meg a képviselők ezzel kapcsolatos javaslatait, követeléseit. Ezek a pontok fontosak lehetnek az Orbán-kormány számára is. Felszólítom a fideszes képviselőket, hogy ne úgy viselkedjenek ezzel kapcsolatban, ahogyan a párttársaik otthon tették! Én támogatni fogom a jelentéstervezetet! – fogalmazott Ujhelyi, emlékeztetve arra, hogy a Fidesz országgyűlési képviselői először nem engedték napirendre sem venni a Nemzeti Minimum Csoport gyermekéhezést felszámoló javaslatát, a második szavazáskor pedig Orbán Viktor miniszterelnök a gombnyomás előtt kiment az ülésteremből.

El fogom küldeni a most szavazásra kerülő európai parlamenti javaslatcsomagot a magyar Országgyűlés minden kormánypárti képviselőjének, hogy tanuljanak belőle és hajtsák végre a gyermekek érdekében. Az egészségügy, az oktatás, a lakhatás és az étkeztetés kérdésében még bőven van mit tennünk Magyarországon – mondta strasbourgi tájékoztatóján Ujhelyi István.
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21