mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. március 18. 10:06

Ujhelyi nem adja fel: az uniós munkahelyvédelmi programról kérdezi a kormányt

Ujhelyi nem adja fel: az uniós munkahelyvédelmi programról kérdezi a kormányt
Továbbra is választ vár a magyar kormánytól az MSZP EP-képviselője azzal kapcsolatban, hogy pályáznak-e az uniós munkahelyvédelmi program maradványösszegére – ezt Ujhelyi István jelentette be csütörtök reggeli online sajtótájékoztatóján.

A szocialista politikus indulatos határozottsággal kritizálta a kormányt, amiért hetek óta képtelen volt érdemi választ adni az ezzel kapcsolatos megkereséseire, mint mondta: a Kormányinfón nem reagáltak, a Miniszterelnökség elutasította az adatkérését, a Pénzügyminisztérium pedig további 45 napos haladékot kért a válaszadásra.

„Hónapok óta arról próbálom meggyőzni a kormányt, hogy nyújtsanak be pályázatot a fennmaradt 9,7 milliárd eurós keretre. Néhány napunk van még mielőtt felelősségteljesebb, a társadalmi problémákra érzékenyebb kormányok lehívják előttünk ezt a pénzt” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: segítő szándékkal még tavaly decemberben tárgyalta le az Európai Bizottság illetékeseivel, hogy azok a tagállamok is újra pályázhassanak a maradványösszegre, amelyek – így például Magyarország is – korábban már hívtak le ebből a forrásból.

Ujhelyi elmondása szerint hiába kérte formálisan és informális csatornákon keresztül is a kormánypárti illetékeseket, hogy legalább egymilliárd euró értékben pályázzanak ebből az uniós programból, érdemi választ sehonnan nem kapott. „Ebből a pénzből érdemben segíteni tudnánk azoknak a vállalkozásoknak és önfoglalkoztatóknak, akikre most további nehézségek várnak. Ha a kormány pályázna, a magyar munkavállalók és vállalkozások érdekében lobbiznék Brüsszelben a pályázat sikeréért” – tette hozzá az MSZP képviselője. Ujhelyi hozzátette: propaganda helyett több munkát vár el a kormányzattól, valamint azt, hogy legyenek őszintébbek és megértőbbek azokhoz, „akiket nem visz különgép sem Dubajba, sem máshova”.

Mint ismert, a SURE-programot még tavaly tavasszal indította el az EU annak érdekében, hogy egy rendkívül kedvezményes 100milliárd eurós hitelkeretből finanszírozott részmunkaidős vagy csökkentett munkaidős foglalkoztatással, illetve önfoglalkoztatóknak nyújtott bértámogatással segítse a válság miatt veszélybe került munkahelyek megtartását. Az első körben a magyar kormány mindössze 504-millió eurót tudott csak lehívni, miközben a horvátok egymilliárd-, a csehek kétmilliárd-, a románok pedig négymilliárd eurót kértek és kaptak Brüsszeltől.

Az MSZP álláspontja szerint a mostani maradványösszegből lehívható egymilliárd eurós keretből többek között 80 százalékos bértámogatást lehetne adni a bajba jutott vállalkozásoknak.

Budapest/Brüsszel – 2021.03.18.

Kapcsolódó párttagok