mszp.hu | Belföld | EP Fidesz hazugság Orbán-kormány
2015. december 16. 14:51

Ujhelyi: nem támogatom, hogy Orbán bűnei miatt Magyarországot büntessék

Ujhelyi: nem támogatom, hogy Orbán bűnei miatt Magyarországot büntessék
Nem támogattam az Európai Parlament mai plenáris ülésén a magyarországi helyzetről szóló közös állásfoglalási indítvány elfogadását. A szavazáson jelen voltam, voksoltam és legjobb meggyőződésem szerint képviseltem a magyar választók érdekeit.

Orbán Viktor egy veszélyes vírus, amely egyre súlyosabban fertőzi meg Magyarország után egész Európát is. Borogatás és fájdalomcsillapítók helyett azonban mélyreható kezelésre van szükség. Ha csak egy újabb fenyegető határozat születik az Európai Parlamentben, azt Orbán és a tenyeréből etetett közmédia ismét az ország "megtámadásaként" fogja bemutatni. Ezzel pedig csak erősödne a populista rezsim. Mélyreható megoldás többek között az lehet, ha az Európai Bizottság érdemi mechanizmussal állja útját annak, hogy uniós forrásokból építsék tovább az orbáni állampárt rendszerét.

A Fidesz-kormány antidemokratikus és Európa-ellenes gyakorlatával szembeni fellépés követelése több mint jogos, a négy képviselőcsoport által közösen megfogalmazott javaslat minden megállapítása helyes és pontos. A szavazáson való tartózkodásom oka, hogy semmilyen olyan javaslatot nem tudok támogatni, amely Orbán Viktor bűnei miatt egész Magyarországot bünteti. Sem korábban, sem a jövőben nem fogok megszavazni olyan javaslatot, amely a 7-es cikkely alkalmazását szorgalmazza, vagy amely legalábbis megnyitja a lehetőségét az állampolgárokat is érdemben sújtó szankcióknak.

Ahogyan eddig, úgy ezt követően is az illiberális rezsim kérlelhetetlen ellenfele leszek Magyarországon és Brüsszelben egyaránt.

 

Ujhelyi István,
MSZP-alelnök, EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21