mszp.hu | Belföld, Külföld
2018. június 15. 10:01

Ujhelyi: nemet kell mondani az internetet korlátozó uniós reformtervre!

Ujhelyi: nemet kell mondani az internetet korlátozó uniós reformtervre!
Számos megkeresést kaptam az elmúlt hetekben szakmai szervezetekről és állampolgároktól az uniós szerzői jogi törvény tervezett módosítása miatt: a legtöbb levél az internet szabadságát féltő éles kritikát fogalmazott meg a reformtervekkel kapcsolatban. Egyetértek velük.

Határozott álláspontom, hogy a szerzői jogi irányelveket érdemes az internetes platformok és közösségi oldalak térnyerése után felülvizsgálni, az új szabályozás azonban semmiképp sem korlátozhatja az internetes tartalmak szabad megosztását, vagyis a közösségi webhelyek alapvető lényegét.

Az uniós irányelv tervezete ugyanis jelenleg arra irányulna, hogy a jövőben – az adatvédelmi- és szerzői jogi visszaélések elkerülése érdekében a weboldalak és az internetes szolgáltatások tartozzanak a jelenleginél jóval nagyobb felelősséggel a náluk megjelent tartalmakért.

A gyakorlatban ez annyit jelentene, hogy például a legismertebb közösségi platformokra feltöltött tartalmakat (akár kisvideók, mémek) az érintett weboldalak kötelesek lennének még megjelenés előtt megszűrni és szükség esetén letiltani; ellenkező esetben súlyos büntetésre számíthatnak. Ez a fajta cenzúra nem segíti elő a szerzői jog egyébként fontos védelmét, ellenben megöli az internet lényegét és szabadságát. 
 

Éppen ezért arra kérem az Európai Parlamentben ülő képviselő kollégáimat, hogy mondjanak nemet erre a javaslatra és ne támogassák az immár méltán elhíresült 13. cikkelyt. Az újkori ipari forradalom jelentős vívmányai komoly kihívásokat állítanak elénk, de az erre adott válaszaink nem rombolhatják le azokat a jelentős vívmányokat, amelyeket eddig elértünk.

Megharcoltunk a roaming-díjak eltörléséért is, bízom benne, hogy az Európai Parlament többsége most is a fejlődés oldalára áll. 

dr. Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP)
Brüsszel, 2018-06-15