mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. május 17. 00:50

Ujhelyi: „Olyan jogállami mechanizmus kell, ami a magyar embereknek nem fáj, Orbánnak és oligarcháinak viszont annál inkább!”

Ujhelyi: „Olyan jogállami mechanizmus kell, ami a magyar embereknek nem fáj, Orbánnak és oligarcháinak viszont annál inkább!”
Hamarosan újra asztalra kerülhet az a javaslatcsomag, amely jogállami kritériumokhoz kötné az uniós források kifizetését – jelentette ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szombati online sajtótájékoztatóján.
Az MSZP európai politikusa emlékeztetett, hogy 2019 januárjában az EP már nagy többséggel – a Fidesz képviselői ellenében – elfogadott egy erről szóló javaslatot, az egyelőre az Európai Tanács döntésére vár. „Álláspontunk szerint olyan jogállami mechanizmus kell, amely a magyar embereknek nem fáj, Orbánnak és oligarcháinak viszont annál inkább!” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve, hogy a Fidesz elnöke az Unió pénzéből tartja fenn maffiarendszerét, propaganda-gépezetét és hűbéri hálózatát.
 
Az MSZP politikusa hangsúlyozta, hogy nem Magyarországtól akarják elvonni a forrásokat (erre eddig egyedül Orbán Viktor tett javaslatot 2006-ban ellenzéki vezetőként a Néppárt egyik frakcióülésén), viszont abban az esetben, ha a magyar kormány nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez és nem tér vissza a jogállamiság talajára, akkor Ujhelyi szerint „ki kell csavarni a kezükből a pénzek feletti rendelkezés jogát és közvetlenül a civil társadalomnak, a gazdasági szektornak és az önkormányzatoknak kell juttatni a brüsszeli támogatásokat.”
 
Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy a jogállamisági kritériumokról szóló, tavaly nagy többséggel elfogadott parlamenti határozat szerint a jövőben az Európai Bizottság egy független szakemberekből álló testület segítségével állapítja majd meg: léteznek-e „a jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok”, majd az előfinanszírozás csökkentésétől az uniós támogatás felfüggesztéséig terjedő válaszintézkedéseket javasolhatnak.
 
Az uniós források blokkolását abban az esetben oldhatják fel a Parlament és a Tanács közös döntésével, ha a tagállami kormány kijavította a hiányosságokat. Ujhelyi rámutatott, hogy olyan esetekben merülhet fel jogállamisági probléma, ha például a korrupciót feltáró nyomozóhatóság nem működik megfelelően, a jogosulatlanul kifizetett összegeket nem fizetik vissza, vagy nincs megfelelő együttműködés az EU Csalás Elleni Hivatalával.
 
Az MSZP EP-képviselője kiemelte azt is, hogy ez a határozat garantálja a végfelhasználók, vagyis a források kedvezményezetteinek kifizetését is, ami azt jelenti, hogy például az önkormányzatokat a kormánynak a források csökkentése vagy visszatartása ellenére is ki kell majd fizetnie. Ujhelyi arra is rámutatott, hogy ebben a mechanizmusban a magyar kormány hiába próbálkozik majd maffiaszerű blokkolással a Tanácsban, nem a jogállami szankciók elfogadásához, hanem azok elutasításához kell a tagállami vezetők többségi támogatását megszerezni.
 
Ujhelyi István arra kérte az Európai Parlament ellenzéki magyar tagjait, hogy álljanak ezen javaslat mögé és saját frakciójukon keresztül segítsék, hogy a Tanács mielőbb döntést hozzon róla. A szocialista EP-képviselő kiemelte: ha az Orbán-kormány nem fordult volna el az európai értékektől, az uniós forrásokat pedig nem a családtagjaiknak és strómanjaiknak pumpálnák ki a közösből, akkor fel sem merülne a szankció bevezetése.
 
„Nem Brüsszel sérti meg Magyarországot, hanem a magyar kormány sérti meg a tisztességet és a törvényeket! A magyaroknak járó uniós támogatások kimentése a tolvaj oligarchák kezéből tehát nem hazaárulás, hanem hazafias kötelesség!” – fogalmazott Ujhelyi István.
 
Budapest – 2020.05.16.