mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. szeptember 29. 09:40

Ujhelyi: Orbán hiába mondja, hogy nyert a jogállamisági vitában, mert csapdába került

Ujhelyi: Orbán hiába mondja, hogy nyert a jogállamisági vitában, mert csapdába került
- reagálás a német elnökség vonatkozó javaslatára -

Orbán Viktor azt hitte, hogy kiénekelte az Európai Unió szájából a jogállamisági sajtot, de ehelyett most végérvényesen rácsapódott a csapda ajtaja. Az EU soros német elnöksége ugyanis a mai napon egy új javaslattal állt elő az uniós költségvetés és az uniós források védelmével kapcsolatban. A magyar kormányfő egyetlen sikerként szinte csak azt könyvelheti el, hogy a javaslat címéből kikerült a „jogállamiság” kifejezés, tartalmában azonban annál erősebbre sikerült a csomag. Az Európai Parlament jogszabályi javaslata ugyan még ennél is erősebb volt, de lehetséges kompromisszumnak és iránynak ez is elfogadható.

A német uniós elnökség javaslata ugyanis egyértelmű: ha egy tagállami kormány megsérti az unió szabályait és értékeit, akkor a neki járó források kifizetésének csökkentéséről vagy akár felfüggesztéséről is dönthetnek. A javaslatban szereplő döntéshozatali mechanizmus szerint a folyamat megállításához Orbánnak legalább tizenegy olyan tagállamot kellene maga mellé állítania, amelyek kormányai összesen, az EU teljes lakosságának legalább harmincöt százalékát képviselik. Ez pedig annyit jelent, hogy az eddig zsarolási eszközként használt illiberális lengyel-magyar barátság nem lesz elég egy jogállamisági döntés megakadályozásához.

Szintén az uniós elnökség javaslatának része lett az a kitétel, amelyért magyar EP-képviselőként hangosan és eredményesen küzdöttem: a végső kedvezményezettek védelme. Ez a garanciája annak, hogy amennyiben elmarasztaló döntés is születik a jogállamiság megsértése miatt az Orbán-kormánnyal szemben, a magyar önkormányzatok, civilek, kis- és középvállalkozások érdekei nem sérülnek, ők hozzájuthatnak majd a nekik járó támogatásokhoz.

Várható, hogy a Fidesz őrült hisztibe kezd majd a javaslat kapcsán, pedig elegendő lenne betartaniuk a törvényeket és tiszteletben tartani az európai értékeket, így például a jogállamiság sérthetetlenségét.

Brüsszel – 2020.09.28.