mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. július 08. 14:07

Ujhelyi: ötpárti összefogással valósulhat meg az Európai Egészségügyi Unió

Ujhelyi: ötpárti összefogással valósulhat meg az Európai Egészségügyi Unió
Ötpárti összefogás sorakozott fel az „Európai Egészségügyi Unió” koncepciója mögött, a magyar emberek minőségi ellátását is biztosító uniós közegészségügyi stratégiát várhatóan nagy többséggel fogadja majd el az Európai Parlament plenáris ülése - jelentette be szerdai online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a koncepció egyik kidolgozója.

Az MSZP politikusa rámutatott, hogy a kapcsolódó dokumentumot a szociáldemokrata frakcióval közösen jegyzi az Európai Néppárt, a liberális ReNew frakciója, de a Zöldek és a szélsőbaloldali GUE képviselőcsoport is csatlakozott az állásfoglaláshoz. A dokumentum vitáját szerdán tartják a brüsszeli intézményben, a végszavazásra pénteken kerül sor.

„Az volt az egyik legfontosabb vállalásom újraválasztott EP-képviselőként erre a parlamenti ciklusra, hogy az európai döntéshozók asztalára teszem az egészségügyi minőségjavítás kritériumrendszeréről szóló javaslatot, ezzel támogatva a magyar emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését és a magyar egészségügy minőségének javítását.

A koronavírus miatti járvány felgyorsította az eseményeket és az S&D frakció támogatásával már most meg tudjuk teremteni ennek a programnak az alapjait” - fogalmazott Ujhelyi, hangsúlyozva: elfogadhatatlan, hogy jelentős minőségbeli különbségek vannak az európai tagállamok egészségügyi ellátó rendszereiben, ahogyan az sem tartható, hogy Magyarországon belül is más szintű szolgáltatást kapnak a betegek, függően attól, hogy hol jelentkeznek ellátásra.

A szocialista politikus ismertetése szerint a közös állásfoglalás felszólítja az európai intézményeket és tagállamokat, hogy tanuljanak a vírus adta leckéből és sokkal erősebb együttműködéseket alakítsanak ki az egészségügyben: „hozzák létre az Európai Egészségügyi Uniót”. Ez utóbbi koncepció egyébként a szociáldemokrata frakció által korábban elfogadott reformcsomag elnevezése, ebben szerepel többek között egy olyan minőségi minimum-követelményekkel kapcsolatos keretrendszer létrehozása, amely megőrizve a tagállami hatásköröket, garantálja a minőségi ellátást, a betegbiztonságot és az egészségügyi dolgozók méltó munkakörülményeit.

Ujhelyi az állásfoglalással kapcsolatban kiemelte azt is, hogy a dokumentum történelmi áttörésként rögzíti a tagállami ellátórendszerek közötti súlyos egyensúlytalanságok tényét és az egészségügyi szakdolgozók elvándorlása miatt kialakult tagállami egyenlőtlenségek veszélyét is. Az MSZP európai politikusa hozzátette: fontos eredmény, hogy az európai újjáépítési csomagban 9,4 milliárd eurót rendeltek az egészségügyi programok finanszírozására, amely sokszorosa a korábbi költségvetésekben erre a területre költött összegnek.

„Az állásfoglalásban azt is rögzítjük, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben az egészségügyre szánt források mértéke nem korlátozható, ugyanis hosszútávú beruházásokra és kötelezettségvállalásokra van szükség. Célzott uniós forrásokra például a kórházi infrastruktúra megerősítése és az egészségügyi szolgáltatások kapcsán, méghozzá világos kritériumok alapján” - fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: bízik benne, hogy komoly többségi támogatást kap majd az általa is jegyzett egészségügyi állásfoglalás és nem lesz olyan magyar EP-képviselő, aki ellene szavazna a dokumentumnak.

 

Brüsszel - 2020. 07. 08.