mszp.hu | Belföld, Külföld | Egészségügy
2020. december 01. 13:06

Ujhelyi: stressz-tesztelni kell az egészségügyi rendszereket!

Ujhelyi: stressz-tesztelni kell az egészségügyi rendszereket!
“Az európai közösség a szolidaritáson és a kölcsönös előnyökön alapul, ennek megfelelően ideje új korszakot nyitni és túl kell lépni néhány kőbe vésett dogmán” – fogalmazott vitaindító beszédében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő az online megrendezett Európai Egészségügyi Csúcstalálkozón.

A kiemelt eseményen elsősorban az MSZP politikusa által is szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió megteremtéséről vitatkoztak a szakértők és politikai döntéshozók, a részvevők között szerepelt többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Hans Kluge, a WHO regionális európai igazgatója, több uniós biztos és egészségügyi miniszter, de részt vett az egyik panelbeszélgetésen Matild belga királyné is.

Ujhelyi István a csúcstalálkozón elmondott beszédében kifejtette, hogy tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket, de semmiképpen sem tarthatóak tovább azok az egyenlőtlenségek és minőségbeli különbségek, amelyek jelenleg tapasztalhatóak a közegészségügyi ellátásban. „Tarthatatlan, hogy Magyarországon, Romániában vagy például Bulgáriában nagyobb eséllyel kap egy európai polgár kórházi fertőzést, mint Nyugat-Európában.

Tarthatatlan, hogy egészségügyi szakdolgozók ezrei hagyják el Kelet-Európát és keresnek jobb fizetést és munkakörülményeket más tagállamokban. Ahogyan az is tarthatatlan, hogy hivatalos statisztika szerint volt olyan év Magyarországon, ahol több mint harmincezer ember halála megelőzhető lett volna, ha az egészségügyi rendszerünk gyorsabban és megfelelően működött volna.

Ez egy kisebb település lakossága!” – fogalmazott beszédében Ujhelyi István.

Az MSZP politikusa rámutatott arra is, hogy az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját elsőként a szociáldemokrata frakció dolgozta ki a magyar EP-képviselő által asztalra tett minőségi kritériumrendszert is beemelve és alapul véve.

Ujhelyi megerősítette, hogy pontosan kimért minőségi normákra van szükség a közegészségügyi ellátásban, olyan standardokra, amelyeket minden tagállamnak garantálnia kell a polgárainak. A szociáldemokrata képviselő szerint az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának ez is része, a kibontása és megvalósítása pedig a következő időszak egyik nagy feladata. Ujhelyi hozzátette: első lépésként minden tagállami kormánynak végre kell hajtania egy olyan ágazati stressz-tesztet, amelyre az energia-, és bankszektorban már volt példa korábban, különösen a válságidőszakokban.

„A stressz-tesztek világos megmutatják majd az egészségügyi ellátórendszerek hiányosságait, ezeket összesítve tudjuk majd meghatározni a minimális standardokat.

Bízom benne, hogy a tagállami kormányok nem akadályozni és vétózni fognak, hanem partnerek lesznek a betegbiztonság és a minőségi ellátás megteremtésében” – fogalmazott Ujhelyi István.

Budapest/Brüsszel, 2020.12.01.