mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. május 12. 12:59

Ujhelyi szerint új nemzeti tervre van szükség az uniós helyreállítás alap felhasználására

Napra pontosan egy évvel ezelőtt adta be a magyar kormány Brüsszelnek az uniós helyreállítási alap felhasználását tartalmazó nemzeti tervet, a dokumentumot azonban az Európai Bizottság a mai napig nem hagyta jóvá.

A Fidesz-kormány által beadott tervezet ugyanis sem tartalmában, sem pedig az érdemi és széleskörű konzultációt nélkülöző elfogadásában nem felelt meg az elvárásoknak, de a források befagyasztásához hozzájárultak az azóta is fennálló jogállami kifogások is. A helyreállítási alapból Magyarországnak mintegy 2500 milliárd forintnyi uniós pénz jár, erre a magyar embereknek és a magyar gazdaságnak kiemelten nagy szüksége van. A helyzet súlyosságát jól jellemzi, hogy az Európai Bizottságnak beadott 26 tagállami tervezetből már csak kettőt – a lengyelt és a magyart – nem fogadták még el, a szomszédos országok pedig máris előnyben vannak, hiszen jelentős összegeket kaptak ebből a kalapból: Románia 700 milliárd, Szlovákia 310 milliárd, míg például Horvátország 311 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást hívott le és használt már fel.

A magyar kormánynak sürgősen változtatnia kell, egy új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie. A baloldal európai parlamenti képviselőjeként konkrét javaslatot is teszek: az eredeti dokumentumban szereplő vállalások helyett három ügy kapjon kiemelt politikai figyelmet és támogatást az alapból! Javaslom, hogy fordítsunk jelentős összeget ebből a támogatásból az „örök rezsicsökkentés” megvalósítására az energiahatékonyság és a lakóingatlanok tömeges, célzott korszerűsítésével! Javaslom, hogy vezessen be a kormány rászorultsági alapon felvehető élelmiszer-kuponokat az alapvető élelmiszerek meghatározott körében, hogy ezzel ellent tudjunk tartani az infláció húsbavágó hatásainak a legsérülékenyebb társadalmi közösség esetében!

Javaslom, hogy a helyreállítási alap szabadon felhasználó összegeiből azonnali, ezermilliárdos fejlesztést hajtsunk végre az egészségügyben, elsősorban a humánerőforrás oldalán, vagyis költsünk jelentős pénzeket bérfejlesztésre és a munkakörülmények javítására!

Elvárom, hogy a kormány az új nemzeti tervet – szemben a korábbi gyakorlatával – az önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel folytatott mély, érdemi egyeztetés eredményeként véglegesítse!

Ha ebben kész lépni a kormány, akkor magyar EP-képviselőként támogatni fogom a források mielőbbi elérését.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő