mszp.hu | Külföld | Kína
2014. december 08. 17:31

Ujhelyi: szorosabb együttműködés kell Kínával

A kínai-magyar és a kínai-európai kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Pekingben, a Konfuciusz Intézetek kilencedik, nemzetközi konferenciáján. 

A politikus az Európai Parlament képviselőjeként és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének alapító-elnökeként mondott beszédet az eseményen. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a korábbi magyar kormányok államtitkáraként, majd az Országgyűlés alelnökeként is aktívan építette a kínai-magyar, illetve a kínai-európai kulturális kapcsolatokat. „Most, az Európai Parlament képviselőjeként, az Európai Parlament kínai delegációjának tagjaként és az egyik szakbizottság alelnökeként új lehetőségek nyílnak a számomra ezen a területen is. A napokban döntött például az Európai Bizottság arról, hogy kiemelten támogatja azt a pilot-projektemet, amely a kínai és európai turisztikai szektor közötti jobb megértést segíti elő. Felvettem a kapcsolatot és várhatóan közös programokat fogunk szervezni a brüsszeli Konfuciusz Intézettel is, többek között az Európai Parlament épületében” – fogalmazott beszédében a magyar politikus. 

Ujhelyi a háromnapos kínai útja során a majd nyolcmilliós lakosú Fuzhou város polgármesterével is tárgyalt a Fujian tartománybeli település és Szeged lehetséges partnerségéről, de oktatási együttműködésről tárgyalt a Shanghai Egyetem európai tanszékének vezetőivel, illetve a Xiameni Egyetem rektorával is.