mszp.hu | Belföld | Európai Unió Fejlesztéspolitika
2019. április 29. 19:38

Ujhelyi: szövetséget kötünk az önkormányzatok uniós forrásaiért is

Ujhelyi István Kispesten jelentette be, az MSZP-Párbeszéd szövetséget köt a települések vezetőivel arról, hogy az EU az önkormányzatok számára közvetlenül elérhető forrásokat nyisson. Ezeket elsősorban szociális célokra, bérlakások építésre és fiatalok ösztöndíjprogramjára fordíthatják majd.
Gajda Péter bevezetőjében az Európai Unióból érkezett támogatásokról beszélt, amelyeknek köszönhetően közterületek, parkok, közintézmények, iskolák, óvodák, sportlétesítmények újultak meg. A kerület MSZP-s polgármestere elmondta, mivel a városrésznek továbbiakban is szüksége lesz uniós forrásokra,  megkereste Ujhelyi Istvánt, képviselje azt a kérésüket, hogy az önkormányzatok számára legyenek közvetlenül elérhető pályázati lehetőségek. Ne fordulhasson elő az, ami sajnos megtörtént, hogy egy kormány kénye-kedve döntsön egy önkormányzat fejlesztési igényéről. Különösen a lakhatáshoz való jutás biztosításához lenne szükségük uniós támogatásokra. Minden kispestit arra buzdított, szavazzanak az MSZP-Párbeszéd szövetségre május 26-án, hogy az EU jóvoltából megvalósult fejlődés folytatódhasson a kerületben.

Ujhelyi István megköszönte a kispesti aktivistáknak, hogy országos szinten az egyik legtöbb ajánlást gyűjtő közösségként dolgoztak. Az MSZP EP-képviselője Kispesten jelentette be, szövetséget köt az adott települést, innovatív módon, jól fejlesztő önkormányzati vezetőkkel arról, hogy az EU az önkormányzatok számára közvetlenül és gyorsan elérhető pályázati forrásokat nyisson. Szóba hozta, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás 15 éve során Magyarorszára több mint 11 ezer milliárd, Budapestre 2500 milliárd forint támogatás érkezett. Ezek a pénzek többek között egészségügyi, oktatási intézményekbe, ipari parkokba, úthálózatba és más infrastrukturális elemekbe épültek, azonban az önkormányzatok számára biztosítandó források olyanok lesznek, amelyeket nem lehet központilag felhasználni. “Olyan időszakban is lehessen pályázni az uniós intézményekhez, amikor olyan kormány van hatalmon, mint a jelenlegi, amely leginkább az EU ellensége, mintsem partnere” - jegyezte meg. Ujhelyi közölte, ez a lehetőség természetesen a fideszes vezetésű önkormányzatok számára is nyitott lesz, hiszen mindannyiunk érdeke a települések fejlődése.

Ezekből a forrásokból elsődlegesen támogatandó ügynek a szociális bérlakásépítések támogatást nevezte meg. Ennek érdekében Szanyi Tiborral együtt azon dolgoznak, hogy egy-egy önkormányázat akár milliárdos nagyságrendű forráshoz juthasson. A másik kiemelt kérdés szintén szociális jellegű támogatás, fiataloknak nyújtandó ösztöndíjprogram indítása, amely itthon maradásukat, felsőfokú tanulmányaik elvégézését segítené. Annál is inkább szükség van erre, mert az Orbán-kormány elzárja a tudáshoz, tanuláshoz való hozzájutás lehetőségét.

Felhívta a figyelmet arra, nagyon komoly a veszély, hogy Orbánisztánnal Magyarország kisodródik az Európai Unióból. AZ MSZP-Párbeszéd azért kötött szövetséget, mert fontos olyan képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe, akik értik és tudják, Európa miért fontos a Magyarország számára - fogalmazott.