mszp.hu | Belföld
2020. június 17. 20:10

Ujhelyi: támogatom a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének meghosszabbítását

Ujhelyi: támogatom a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtésének meghosszabbítását
„Elsők között írtam alá a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtését a nemzeti régiókról és támogatni fogom a leadási határidő félévvel történő meghosszabbítását is az eheti plenáris ülés erről szóló szavazásán” - fogalmazott Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője brüsszeli online sajtótájékoztatóján, aki az utazási korlátozások feloldásának köszönhetően három hónap után lehet jelen ismét személyesen a plenáris ülésen.

Mint elmondta, az Európai Parlament ezen a héten tárgyalja az Európai Polgári Kezdeményezések – ebbe tartozik a Székely Nemzeti Tanács javaslata is – határidejének visszamenőleges meghosszabbítását a koronavírus miatti korlátozásokra hivatkozva. Szintén napirenden szerepelnek az Európai Bizottság javaslatai a következő hétéves költségvetés kereteiről és a vírushelyzet utáni újjáépítési csomag részleteiről. Ujhelyi István ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az MSZP álláspontját képviselve szorgalmazni fogja a Magyarországnak járó agrártámogatások és a kohéziós források mértékének megőrzését.

Hozzátette: az Orbán-kormány azonban szerintük csak akkor költheti el ezeket a támogatásokat, ha betartja az európai értékeket és garantálja a jogállamiságot. „Továbbra is tartom magamat ahhoz az állásponthoz, hogy csak olyan költségvetési csomagot fogok megszavazni, amelyben szerepelnek a jogállamisági kritériumok. Ne költhesse egyetlen tagállami kormány sem szabálytalanul a saját oligarcháira az uniós forrásokat!

Ha ezt teszi, akkor az Európai Bizottság csavarja ki a kezeiből az uniós források feletti döntés lehetőségét és adja oda ezeket a pénzeket közvetlenül az önkormányzatoknak, civileknek, gazdálkodóknak, a valódi érintetteknek!” – fogalmazott online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Az MSZP politikusa a plenáris ülés napirendje kapcsán hozzátette, hogy az Európai Parlament a héten elkezdi tárgyalni az Európa jövőjéről szóló konferencia kereteit és tartalmát is. „A következő hónapokban olyan gondolkodást indítanak el az európai intézmények, amelynek eredménye meghatározza, hogy milyen keretek között és milyen szabályok mentén fogjuk átformálni az Európai Uniót.

Ezzel kapcsolatban az MSZP képviselőjeként beadott írásbeli hozzászólásomban ismét az európai egészségügyi minimumok létrehozása mellett érvelek. Újraválasztásomkor ugyanis világos egyéni vállalásom volt az egészségügyi rendszerek közötti egyenlőtlenségek elleni harc sikerre vitele, ebben pedig máris jelentős lépéseket tettünk előre, például az S&D-frakció által közösen megfogalmazott Európai Egészségügyi Unió koncepciójával” – mondta Ujhelyi István.

A szocialista politikus kiemelte, hogy az egészségügy szervezése jelenleg kizárólag tagállami hatáskörbe tartozik, ebben azonban a koronavírus tapasztalatai alapján most „jelentős forradalom várható”. Ujhelyi tájékoztatott arról is, hogy a plenáris ülés napirendjén szerepel az a turisztikai szektor védelméről és újraindításáról szóló szakmai jelentés is, amelynek a szociáldemokrata képviselőcsoport részéről a társszerzője volt.

Hangsúlyozta, hogy a turizmusipar több mint huszonhétmillió európai munkahelyet biztosít, ezért külön figyelem és konkrét segítségnyújtás illeti meg a gazdasági mentőintézkedések során.

Brüsszel – 2020-06-17