mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. április 22. 13:56

Ujhelyi: tegyük lélegeztető-gépre a turizmust!

Ujhelyi: tegyük lélegeztető-gépre a turizmust!
„A turizmus kiemelt prioritást élvez, ezért mindent el fogunk követni az érdekében a rendelkezésünkre álló források segítségével” – ezt Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos mondta az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának tegnapi ülésén.

Ujhelyi István, a testület turizmusért felelős első alelnöke kezdeményezte a biztos meghallgatását és egyértelmű előrelépésnek nevezte, hogy az Európai Bizottság támogatja a turizmus érdekében javasolt válságkezelési mechanizmusok elindítását.

Ujhelyi ugyanakkor figyelmeztetett: sürgősen „lélegeztető-gépre kell tenni” az ágazatot.
Az Európai Parlament illetékes szakbizottságának tagjai és a területért felelős uniós biztos egyetértettek abban, hogy minden segítséget meg kell adni a turisztikai ágazatnak annak érdekében, hogy túlélje a koronavírus okozta károkat. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos keddi, bizottsági meghallgatásán megerősítette, hogy a turisztikai ágazatot ütötte meg először a járvány és ez a szektor fog belőle a leglassabban felépülni.

A biztos kiemelte, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel mindent el fognak követni az ágazat érdekében, amely számukra is fontos jelentőséggel bír. Breton hangsúlyozta, hogy a következő hétéves költségvetés hosszútávú kríziskezelő alapjaiból a turisztikai ágazatnak is kiemelten részesülnie kell, ezért támogatásáról biztosította azt a korábbi – egyébként Ujhelyi István szocialista EP-képviselő és több szakmai szervezet részéről megfogalmazott – javaslatot, miszerint a turizmus kapjon külön költségvetési sort a soron következő uniós költségvetésben.


„Fontos előrelépés, hogy az illetékes biztos befogadta a javaslatainkat és támogatja, hogy a 2021-2027-es uniós keretköltségvetésben külön tételként szerepeljen a turizmus. Huszonötmillió munkavállaló dolgozik ebben a szektorban és közel 350 milliárd euró éves bevételt termel a harmadik legerősebb európai ágazatként. Vitán felülálló, hogy ennek megfelelő figyelmet és segítséget kell kapnia a válságkezelésben” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az EP-képviselő és szakbizottsági alelnök hozzátette: sürgős és átfogó lépésekre van szükség, különben gyógyíthatatlan sebeket szenved az ágazat, ami dominószerűen más szektorokra is negatívan fog hatni. Ezért, fogalmazott Ujhelyi István, mielőbb „lélegeztető-gépre kell tenni a turisztikai szektort”, hogy a lehető leggyorsabban újra el lehessen indítani és ezzel magával tudja majd húzni a hozzá kötődő gazdasági ágazatokat is.
Brüsszel – 2020-04-22