mszp.hu | Belföld, Külföld
2014. november 12. 22:28

Ujhelyi: több Európával az adóelkerülések ellen!

"Vannak, akik az adóparadicsomok ürügyén azért jöttek el a mai vitára, hogy gyengébb Európát követeljenek. Én pedig magyarként és szociáldemokrataként azért jöttem, hogy több és erősebb Európát kérjek" - fogalmazott Ujhelyi István európai parlamenti képviselő az adóelkerülés elleni küzdelemről szóló politikai vitában, az EP szerdai plenáris ülésén.

A szociáldemokrata magyar delegáció vezetője felszólalásában hangsúlyozta, hogy az európai közösség új kihívások előtt áll, az adóelkerülések és azok mérgező hatása ellen csakis több Európa, szorosabb felügyelet és átláthatóság jelent megoldást. "Az én városom, Szeged lakói is azt követelik, hogy ne legyenek kivételek. Ha ők befizetik az adójukat, tegyék azt a multinacionális cégek is igazságosan. Magyarországon ezekben a percekben nemcsak ezért háborog a közvélemény, hanem azért is, mert a magyar adóhatóság elnökét korrupciógyanú miatt kitiltották az Egyesült Államokból. A kormány ennek ellenére nem hajlandó őt visszahívni. Erre is az a válaszom, hogy több Európa kell ahhoz, hogy az adót befizessék, az adóelkerüléseket megszüntessük, az adócsalásokat pedig felszámoljuk!" - fogalmazott a plenáris ülésen a magyar képviselő. Ujhelyi István az egyik konzervatív politikus kérdésére válaszolva hozzátette: baloldaliként bízik abban, hogy Pierre Moskovici biztos és munkatársai olyan intézkedéseket tesznek és olyan intézményeket hoznak majd létre, amelyek nem a bürokráciát növelik az Európai Unióban, hanem amelyek lehetővé teszik, hogy minden tagállam egyenlő feltételek mellett vehessen részt közös sorsunk alakításában.

"És ebben sem a holland, sem a luxembourgi, sem a magyar adóelkerüléseket nem fogom támogatni. Azt szeretném, hogy a szociáldemokrata S&D-frakció javaslatait elfogadja az új Európai Bizottság és ezzel új korszakot nyissunk az Unióban" - fogalmazott Ujhelyi István a plenáris ülésen.