mszp.hu | Belföld, Külföld | önkormányzat 2014 Ózd Borsod Miskolc
2014. szeptember 03. 11:54

Ujhelyi: több tiszteletet a borsodiaknak!

Számos vezető európai politikussal, többek között a német delegációvezető Udo Bullmannal (képünkön) is találkozott tegnap Brüsszelben a független miskolci polgármesterjelölt Pásztor Albert és Ózd baloldali polgármesterjelöltje, Veres Zoltán. A két borsodi politikus Ujhelyi István meghívására érkezett az Európai Unió fővárosába. A kétnapos látogatás során elsősorban foglalkoztatási és szociális kérdésekben tárgyaltak lehetséges uniós fejlesztési- és támogatási lehetőségekről. Udo Bullmann mellett Marita Ulvskoggal, az illetékes szakbizottság svédországi, szocialista alelnökével is találkoztak, de rövid egyeztetést folytattak a közlekedési bizottság korábbi brit elnökével Brian Simsonnal és találkoztak az EP olasz delegációjának prominensével, Patrizia Toiaval is.

A borsodi polgármesterek a találkozók után úgy fogalmaztak: bár az Orbán-kormány már láthatóan lemondott Észak-Magyarországról és a régióról, de Európa soha nem fog. "Ha városaink túléléséhez és tisztes fejlődéséhez ez kell, akkor Brüsszelben és Európában fogunk partnereket találni" – tette hozzá a két jelölt, akik Szanyi Tibor és Ujhelyi István szocialista EP-képviselőkkel abban is megállapodtak, hogy fokozottan segíteni fogják a borsodi régiót illető felzárkóztatási programok minél sikeresebb megvalósítását.

Ujhelyi István a polgármester-jelölti látogatás után azt mondta: Magyarország a munkanélküliség felszámolására szánt uniós forrásoknak csak egy részét használja fel, ami súlyos mulasztás. "Fontos, hogy a célzott források célt is találjanak, így például a borsodi térség felzárkóztatására szánt összegek valóban a régió felemelkedését szolgálják. Ehhez lehet hasznos eszköz, ha a városvezetők személyes kapcsolatokkal is rendelkeznek az Európai Unióban. Több tiszteletet a borsodiaknak!" - tette hozzá Ujhelyi, a jobboldali kormánypárt korábbi szlogenjére utalva.