mszp.hu | Külföld | Turizmus
2018. november 16. 14:11

Ujhelyi: történelmi eredményt értünk el az európai turizmus érdekében

Ujhelyi: történelmi eredményt értünk el az európai turizmus érdekében
Soha korábban nem volt példa arra, hogy az Európai Parlament a legfontosabb, a költségvetésben is támogatandó gazdasági ágazatok között kezelje a turizmust. A következő hétéves uniós költségvetés tervezetében most – többek között Ujhelyi István magyar EP-képviselő munkájának köszönhetően – már külön költségvetési sor szerepel a turizmus mellett.

Az MSZP politikusa volt az első kezdeményezője annak, hogy a következő éveket meghatározó uniós büdzsében kiemelten kezeljék a turisztikai ágazatot. A sikeres tárgyalások eredményeként az eheti plenáris szavazáson elfogadott költségvetési dokumentumban már 300 millió eurót rendeltek a fenntartható turizmusra fordítható kerethez. Az Európai Parlament ezzel a döntésével beemelte a turizmust a legfontosabb támogatandó ágazatok közé. Szintén fontos eredmény, hogy az EP költségvetési álláspontja tartalmazza azt a szakbizottsági javaslatot is, amely a munkahelyteremtést, a fenntarthatóságot és a gazdasági növekedést helyezi előtérbe a következő költségvetési időszakban megvalósítandó célok között.


Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament Tourism Task Force szakcsoportjának vezetője történelmi eredményként jellemezte a strasbourgi plenáris ülés döntését. „A turizmusért felelős európai szakpolitikusként elsődleges célom volt, hogy ez a gazdasági húzóágazat megkapja azt a figyelmet, amelyet megérdemel. Sikerült elérnünk, amit korábban senkinek: a turisztikai szektor külön költségvetési sort kapott az EU következő hétéves büdzséjében. Ezzel az Európai Parlament elismeri és ösztönzi az Unió harmadik legjelentősebb gazdasági ágazatát, amely közel huszonötmillió embernek biztosít megélhetést és mintegy 350 milliárd euró éves bevételt teremt Európában” – nyilatkozta Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője hozzátette: a költségvetés elfogadásában a következő lépés az intézményközi egyeztetés, ahol a tagországok támogatását is meg kell szerezni ehhez a tervezethez. „Nagyon bízom abban, hogy a tagországok, így Magyarország kormánya is megérti ennek a jelentőségét és támogatni fogja az Európai Parlament döntését” – nyilatkozta Ujhelyi István.