mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. október 28. 14:02

Ujhelyi: újabb lépés az európai minimálbér megvalósítása felé!

Ujhelyi: újabb lépés az európai minimálbér megvalósítása felé!
Fontos mérföldkőhöz érkezett az európai minimálbér létrehozására irányuló folyamat: az Európai Bizottság mai bejelentésével ugyanis újabb lépéssel közelebb kerültünk a teljes megvalósításhoz.

Az MSZP szociáldemokrata pártként régóta zászlajára tűzte az európai minimálbér szükségességét, ennek szorgalmazása fontos része volt közösségünk európai programjának. Az Európai Szocialista Párttal és az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójával együttműködve az elmúlt időszakban minden olyan kezdeményezést támogattunk, amely az európai minimálbér keretrendszerének létrehozására irányult.

Vitán felül áll, hogy minden uniós tagállam munkavállalóját megilleti a tisztességes bér, amely a méltányos megélhetés, a biztonság és kiszámíthatóság alappillére. A dolgozói szegénység mértéke és a bérkülönbségek az elmúlt években jelentős mértékben növekedtek Európában, a koronavírus-járvány pedig még jobban kiszélesítette ezt a társadalmi- és gazdasági szakadékot.

Az Európai Bizottság által most bejelentett javaslat figyelemben tartja a tagállamok között meglévő gazdasági és fejlettségi különbségeket, de hosszútávon garantálni akarja minden európai munkavállaló számára a tisztességes feltételeket és a méltányos minimálbért. Az a fajta monitoring rendszer, amely folyamatosan vizsgálni fogja a tagállamok minimálbérezési rendszerét és hozzáférhetőségét, mindenképpen támogatandó, de csak az egyik első lépés a teljes megvalósítás felé.

A Bizottság javaslata számos és mély vitát fog eredményezni, az európai minimálbér intézménye ugyanis több tagállam – így például a magyar kormányzat – számára is elfogadhatatlan. Az egyértelműen a szociáldemokraták és velük együtt minden általuk képviselt munkavállaló sikere, hogy az európai minimálbér ügye felkerült az uniós napirendek közé.

A részletszabályok kidolgozása és a javaslatcsomag kibővítése még hátravan, de az alapok és az Európai Bizottság elhivatottsága az ügyben mindenképpen reménykeltő.


Ujhelyi István,
az MSZP európai parlamenti képviselője


Brüsszel, 2020-10-28