mszp.hu | Belföld, Külföld | EP2014 Szombathely
2014. május 13. 14:25

Ujhelyi: üzenem Orbánnak, csak a tisztelettel nem lehet jól lakni

„A kölcsönös tisztelet fontos, de csak a tisztelettel nem lehet jól lakni!” - fogalmazott Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen Ipkovich György egykori polgármester és képviselő kiemelte, hogy Szombathely az a város, amely eddig is sokat köszönhet az Európai Uniónak. Emlékeztetett többek között a hatmilliárdos szennyvíztisztító-beruházásra, a lukácsházi víztározóra, a közlekedésfejlesztési projektekre vagy épp az Isis szentélyre.

Ujhelyi István a tájékoztatón ezt követően többek között arról beszélt, hogy az Európai Unió biztonságot és a gazdasági együttműködésnek köszönhetően fejlődési lehetőséget adott és ad a magyaroknak. „Innen Szombathelyről üzenem Orbán Viktornak, hogy a kölcsönös tisztelet fontos dolog, de csak a tisztelettel nem lehet jól lakni. Ezért miközben a Fidesznek nincs más üzenete és vágya, csak az Orbán Viktornak megkövetelt tisztelet, addig mi az Európai Unióban munkát, kenyeret és tisztességes béreket fogunk elérni. Azért dolgozunk a következő években, hogy a Vas megyei fiatalok is haza tudjanak jönni a londoni, berlini, párizsi gazdasági menekültstátuszukból” - fogalmazott Ujhelyi István, majd hozzátette: fellelhető a korábbi híradások között egy hivatalos adatsor, amely a Kopint-Tárkira hivatkozva még alig hatvanezerre becsülte a külföldön dolgozó magyarok számát 2010-ben.

Ez a szám, mutatott rá a szocialista politikus, 2012-ben a KSH kimutatása szerint már kétszázötvenezerre nőtt, a legfrissebb adatok szerint pedig a külföldön munkát és boldogulást kereső magyarok száma már súrolja a hatszázezret. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a családok azt szeretnék, ha a gazdasági, megélhetési kényszer nem szakítaná szét a közösségeket. A képviselőjelölt rámutatott, hogy a szocialisták politikai teljesítményének köszönhető többek között az az európai, ifjúsági garanciaprogram is, amely sok ezer milliárd forintnyi forrásból a huszonöt év alatti fiataloknak – Magyarországon is – garantált állást vagy átképzést, gyakornoki programot teremt. „Az MSZP brüsszeli politikusai erős képviselői és kijárói lesznek a magyar társadalom érdekeinek. Olyan programokat fogunk képviselni, amelyeket itthon tudunk hasznosítani” - fogalmazott Ujhelyi, kiemelve a szocialisták európai programpontjait, így az egyszámjegyű élelmiszer-áfa, az európai minimálbér vagy éppen az európai minimál-nyugdíj megteremtését. „Stadionépítések helyett az uniós forrásokat munkahelyteremtésre és gazdaságélénkítő beruházásokra fogjuk fordítani. Európai parlamenti képviselőként arra teszek ígéretet, hogy – ahogyan bármely magyar választó esetében is - ha a szombathelyiek kéréssel fordulnának az uniós intézményrendszerek felé, akkor azokat közvetítőként képviselni fogom. Mert nem szabadságharcot kell folytatnunk Brüsszellel szemben, hanem okosan, határozottan és bölcsen kell képviselni a magyar érdekeket” - fogalmazott Ujhelyi István.

Ipkovich György és Nemény András volt országgyűlési képviselők, Vas megyei szocialista politikusok a tájékoztató végén személyes bejegyzésekkel egészítették ki Ujhelyi elhíresült „piros könyvét”, amelybe eddig is már számos választó és támogató írta bele személyes elvárásait és kéréseit a leendő EP-képviselő felé.