mszp.hu | Belföld | internetadó facebook tüntetés
2014. október 25. 11:37

Ujhelyi választ vár: miért tiltották le a netadó elleni közösségi oldalt?

Levélben kért tájékoztatást a Facebook brüsszeli, európai központjának vezetőjétől Ujhelyi István EP-képviselő, miután a közösségi oldal letiltotta az internetadó bevezetése elleni budapesti tüntetés eseményoldalát, a szervezők profiljait pedig átmenetileg felfüggesztették.

A szocialista európai parlamenti képviselő – aki egyúttal az European Internet Foundation politikai vezetésének tagja –, megkeresésében jelezte: tisztában van azzal, hogy a Facebook védelmi mechanizmusa a káros és sértő tartalmak, a hamis profilok elleni fellépést szolgálja. Ugyanakkor rámutatott: jelen eset azt  bizonyítja, hogy ez a szabályozás olykor fontos és érdemi polgári kezdeményezéseket is megakadályozhat. Az MSZP európai parlamenti képviselője levelében azt is leszögezte, hogy az internetadó elleni tüntetés oldalát nyilvánvalóan a „hatalom emberei” jelentették fel kritikus tömegben, így sikerült elérni az átmeneti letiltást.

Ujhelyi a brüsszeli központot arra kérte, hogy vizsgálják meg: miként lehet megoldást találni arra, hogy a káros tartalmak elleni védelmi megoldásokat ne lehessen az eredetitől eltérő célra felhasználni. A Facebook-központnak küldött megkeresésében azt is hangsúlyozta: az internetnek, a közösségi oldalaknak és a szabad információáramlásnak fontos, olykor történelemformáló hatása van.