mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. január 29. 18:42

Ujhelyi: visszautasította a kormány az Unió 900 milliós támogatását, pedig ingyenes teszteket biztosíthatott volna belőle a magyaroknak

Ujhelyi: visszautasította a kormány az Unió 900 milliós támogatását, pedig ingyenes teszteket biztosíthatott volna belőle a magyaroknak
Bicskanyitogatónak és undorítónak nevezte szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, hogy míg állítása szerint a fideszes politikusok és gazdasági környezetük „milliárdokat nyerészkednek” a járványkezelésen, addig ugyanezek a szereplők nem mutattak együttérzést a szerényebb jövedelmű magyar emberek iránt és például lemondtak egy olyan 900 millió forintos uniós keretről, amelyből ingyenes vagy olcsó covid-teszteket biztosíthattak volna sokezer magyar állampolgárnak.

Az MSZP európai politikusa rámutatott, hogy miközben Magyarországon még hatósági áron is sokba kerül egy PCR-teszt, addig más országokban a védekezés sikere érdekében ezeket sok esetben ingyen vagy kedvezményesen biztosítják a lakosságnak. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy miután a magas árak miatt a legtöbb családnak súlyos kiadást jelent rendszeres teszteket végeztetni, ezért legtöbben nem is teszik. Sok százezren vannak olyanok is – tette hozzá az MSZP politikusa -, akik nem rendelkeznek európai covid-igazolvánnyal, mert például keleti oltóanyagot kaptak és a kormány tehetetlensége miatt ezért költséges teszteket kell végeztetniük, ha munkavállalás, családlátogatás, tanulás vagy épp ingázás miatt határátlépésre kényszerülnek. Ujhelyi a sajtótájékoztatón közölte: ezért kezdeményezte korábban, hogy legyen egy olyan uniós pénzügyi alap, amely ezeknek az érintetteknek a kormányokon keresztül kedvezményes vagy épp ingyenes hozzáférést biztosít az utazási korlátozások miatt kényszerűen elvégezni szükséges tesztekhez. A szocialista EP-képviselő elmondta: 100 millió eurót különített el az Európai Bizottság erre a célra, amelyből nagyságrendileg 900 millió forintnyi összeget ítéltek meg Magyarország számára.

Ujhelyi úgy fogalmazott: miután a magyar kormány hallgatott erről a lehetőségről, ezért neki kellett kiderítenie az ügy részleteit. Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott levelezése alapján lett világos, hogy eredetileg húsz tagállam jelezte részvételét a programban, amelynek részeként a brüsszeli testület azt is meghatározta: ebből a pénzből milyen átalányösszeg alapján, egyébként a magyar hatósági árnál olcsóbban vásárolhatnak a kormányok teszteket. „Miután október végén lejárt a program és a kormányoknak el kellett számolnia a lehívott összeg elköltésével, ezért közérdekű adatigényléssel fordultam a kormány majd minden szervéhez, hogy megtudjam miként használták fel ezt a lehetőséget, de szokás szerint semmilyen választ nem kaptam” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón is ezzel kapcsolatban csak annyit reagált: a 900 millió „nem nagy összeg”, de nincs információja a programról, ezért majd „utánanéz”. Az MSZP EP-képviselőjének közlése szerint a Miniszterelnökség azóta sem válaszolt neki az ügyben, így kénytelen volt az Európai Bizottságtól érdemi válaszokat begyűjteni.

A sajtótájékoztatón a szocialista politikus közölte: hosszas egyeztetés után a Bizottság illetékes főigazgatója levélben tájékoztatta arról, hogy a magyar kormány végül visszalépett és egyetlen forintot sem igényelt ebből a lehívható keretből. „Felfoghatatlan őrültség, elképesztő felelőtlenség! Mit képzel magáról ez a kormányzat? Én értem, hogy nekik, a tisztségviselőiknek, a hat rendőrrel meg nénós kocsival közlekedő Müller Cecíliának és a minisztereiknek nincsen szüksége ilyen uniós segítségre, de magyarok százezreinek kellett volna ez a támogatás” – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: elvárja a kormánytól, hogy mielőbb érdemben magyarázzák meg, miért nem használták fel ezt a forrást a magyar emberek érdekében. Az MSZP politikusa úgy vélte, hogy a Fidesz-kormány csak azért nem hívta le ezt a keretet, mert erre nem lehetett „fideszes árrést” rátenni, nem lehetett a beszerzésen nyerészkedni, hiszen tételesen el kellett volna számolni az Európai Unió felé, így pedig a fideszes döntéshozóknak már egyszerűen nem érte meg.

Budapest/Brüsszel – 2022.01.29.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21