Újító megoldásokat az európai mezőgazdaságban!

A biogazdálkodás új módszereivel munkahelyeket teremthetünk a magyar vidéken!

"A globális élelmezési kihívások fényében elengedhetetlen az európai élelmiszertermelés folyamatos megújítása, figyelemmel a környezetvédelmi korlátokra és a szigorú élelmiszerbiztonsági szempontokra. A holland PuraNatura Alapítvány által kidolgozott új biogazdálkodási eljárás elterjesztésével az európai fogyasztók a jelenleginél jóval szélesebb körben fogyaszthatnának egészséges és vegyszermentes élelmiszereket. Ezek nemcsak környezetkímélő eljárással készülnek, de áruk versenyképes a nagyüzemi termelésből származó élelmiszereknél, és lényegesen olcsóbb a "hagyományos" biotermékeknél. Ráadásul az új módszer több élőmunkát igényel, ezért elterjedése növelné a vidéki munkahelyek számát. A módszer magas hozamokat tesz lehetővé, ezáltal csökkenti a termelési költségeket" - mondta Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési bizottság tagja a biogazdálkodás kapcsán szervezett rendezvény házigazdájaként és bevezető előadójaként.

A konferencián több EP-képviselő, és az Európai Bizottság illetékes főtanácsnoka mellett részt vett Mark Eyskens, korábbi belga miniszterelnök és miniszter, valamint Kiss Tibor volt EU-nagykövet is.
 
A konferencia aktualitását a mezőgazdaságért felelős európai biztos, Dacian Ciolos bejelentése adja. A múlt héten kezdetét vette a biogazdálkodásra vonatkozó európai szabályozás felülvizsgálata.

Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági bizottságának magyar szocialista tagja előadásában kifejtette, hogy "az új biogazdálkodási módszer nemcsak eszköztárában, szemléletmódjában is teljesen eltér a hagyományos, intenzív termeléstől és a hagyományos biogazdálkodástól egyaránt. A most bemutatott termelési eljárás során a biotermékeket aktív tápközegben, a "föld felett" termesztik. Ezzel az eljárással a gazdaságosabb vízhasználat, a talaj fokozott védelme, és alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás érhető el. Ezzel az újító eljárással több munkahelyet teremthetünk vidéken, miközben jó minőségű és versenyképes élelmiszereket állítunk elő, csökkentve a környezeti terhelést. Ezek a biozöldségek megfelelnek a fogyasztók egészségesebb étel iránti igényeinek, mivel az eljárás során nem használnak sem növényvédő szereket, sem műtrágyát. Bizonyos, hogy az ehhez hasonló új termelési eljárások nélkül nem lehetséges 9 milliárd ember élelmezése 2050-ben."