mszp.hu | Belföld
2020. június 09. 00:35

Újjáépítést!

Újjáépítést!
Az MSZP javaslata Magyarország 2021. évi központi költségvetéséhez

Magyarország a válság első hónapjait éli. A koronavírus-járvány a lakhelyelhagyási korlátozásra épülő kezelés eredményeképp talán enyhíthető lesz, ezzel együtt a vírus elleni védőoltás kifejlesztéséig a járvány újabb hullámait szenvedhetjük el.

A gazdaság kényszerű leállításának társadalmi hatásai azonban már nagyon is érzékelhetők:

 • több százezer ember veszítette el munkáját,
   
 • mellettük több százezer ember jövedelme csökkent,
   
 • a nemzetközi gazdaság lassulásának következményei pedig még meg sem érkeztek.

A jelentős gazdasági válság átrendezi a hétköznapi életet, tömeges napi megélhetési gondokat okoz és tartósan beavatkozik életmódunkba. A Fidesz-kormány elszalasztotta a korai beavatkozással járó előnyöket, nem lépett időben a válság gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében. Kirúgások, fizetéscsökkenés, cégcsődök indultak el, a válság mélysége egyelőre felmérhetetlen. A Fidesz-kormánynak az lett volna a feladata, hogy olyan költségvetést készítsen és terjesszen az Országgyűlés elé, amely megteremti az újjáépítés pénzügyi feltételeit. Nem ez történt!

A válság után valószínű nem térünk majd vissza ugyanahhoz az életmódhoz, amit 2019 végén, 2020 elején ismertünk. Ezért új szerepet kell vállalni a magyar államnak, hogy újjáépüljön Magyarország.

Minden korábbinál nagyobb szükség van a szabad önkormányzatokra. A helyi erőforrásokra és partnerségekre építő területi fejlődéshez érdemi erőforrásokat és kompetenciákat kell rendelni. Azt akarjuk, hogy a települési önkormányzatok feladat-ellátási, gazdasági és szakmai önállósággal rendelkezzenek mindazon közszolgáltatások megszervezésében és működtetésében, amelyek a helyben lakó emberek életének meghatározó feltételei, ilyen az oktatás és a szociális ellátás szervezése és működtetése is. Követeljük, hogy az önkormányzatok kapják meg a kötelező feladataik ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet az állami költségvetésből.

A sikeres újjáépítés záloga a védelem, a fejlesztés és a tudás, ezért az MSZP javaslatai a költségvetéshez az embereket, az újjáépítést szolgálják:

 • megállítani a jövedelem- és fogyasztás csökkenését, fenntartani a hétköznapi megélhetés kereteit,
   
 • értékteremtő új munkahelyek létrehozását ösztönözni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország fenntarthatóvá és igazságossá váljon,
   
 • tudás és képességek elsajátítását elősegíteni minél többeknek, hogy sikeres és eredményes életet biztosíthassanak családjuknak.

Kapcsolódó dokumentumok

Újjáépítés_Program_-_MSZP.pdf ( 2.71 MB )

Kapcsolódó párttagok