mszp.hu | Belföld | majális 2014 Városliget majális
2014. május 01. 14:42

Újjászületésnap a Ligetben

Az MSZP minden évben a legnagyobb, legszínesebb, leggazdagabb programot kínáló majálist rendezi a fővárosi Városligetben, ahol idén nem csak a munkát ünnepelték tízezrek, hanem az uniós csatlakozással újjászülető Magyarország tízéves születésnapját is.

Na igen. Más idők voltak. Akkoriban még nem fordult elő, hogy több mint fél órát kelljen várni Újlipótváros szélén, a panelházak tövében ácsorogva arra, hogy jöjjön végre egy ráadásul szimpla 75-ös troli. Akkoriban a Csepel Művek I-es kapuja elől még például 25-30 ezer dolgozó és családja indult a felvonulási térre. Felvonulni. Gyalog. A maga módján ez is tömegközlekedés volt, mégse szidta senki Tarlós Istvánt, meg az úgynevezett BKK-t. (Akkoriban maximum a Beszkártot lehetett szidni – azt is csak halkan.)

Az Index tudósítója szerint „vert sereg” ünnepel ma a Városligetben. Lehet, hogy vert, bár a főváros népe már április 6-án is a változásra szavazott. De hogy sereg, az biztos. Mondhatni megtelt délre a nagyrét, ahol minden évben a szocialista párté a legnagyobb, legszínesebb buli. Ez minimum több ezer embert jelent. Sereget, ha úgy tetszik.

Budapest a remény szigete

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője a színpadra lépve megköszönte, hogy hatodikán a fővárosban a baloldal győzött. Itt az összefogás került többségbe, kezdetnek nem rossz – jelentette ki. Ezért ez a város itt a remény szigete – tette hozzá. Horváth Csaba úgy fogalmazott: a májusi EP- és az őszi önkormányzati választás után legyen Budapest a szabadság szigete is.

„Nekünk, budapestieknek Európa egyet jelent a fejlődéssel. Európa benne van Budapest minden szépségében. A Margit hídban, a 4-es metróban, a Szabadság hídban, a Zeneakadémiában, az Állatkertben, vagy épp a megtisztított Dunában” – mondta Horváth Csaba a párt városligeti Majálisán.

A szocialisták fővárosi frakcióvezetője kijelentette: a Tarlós-féle városvezetés idején alig indultak beruházások és a Fidesz hibás döntései miatt már az uniós támogatások is veszélybe kerültek. Úgy fogalmazott: „ez nem hiba, ez már bűn”.

A frakcióvezető szerint Budapestnek biztonságosnak, tisztának és emberségesnek kell lennie, amelyet „nem pártkatonák és politikai szerencsevadászok irányítanak, hanem egy hozzáértő, szakértő csapat”. Mint említette: ő maga ezért a Budapestért dolgozik már 12 éve.

Horváth Csaba beszélt arról is, hogy Magyarország épp 10 éve lett az EU tagja. Mint mondta: Európával esélyt kaptunk, amellyel nekünk kell élnünk, mert „ha ezt az esélyt elengedjük, a szabadságunkat, a munkánkat, a biztonságunkat veszítjük el”.

„Mi, a baloldalon Magyarország jövőjét csakis az európai nemzetek közösségében látjuk” – mondta Horváth Csaba, aki a rendezvény résztvevőit az MSZP támogatására buzdította a május 25-i európai parlamenti választáson.

„Nem vagyunk egyedül, Gyula!”

Szanyi Tibortól, az MSZP EP-listavezetőjétől nem csak azt tudhattuk meg, mire vállalkozik a szocialista párt az unióban a következő ötéves ciklusban. „Nem vagyunk egyedül, Gyula!” – dörögte a mikrofonjába, a réten pedig nem volt talán a 10-12 éves forma kissrácokon kívül senki, aki ne értette volna a célzást. 10 éve, hogy Horn Gyula álma valóra vált, és Magyarország tagja lett az uniónak – mondta. „Mi bent vagyunk, mi valamennyien európai polgárok vagyunk” – nyugtázta, majd külön szeretettel köszöntötte a rétre szép számban kihozott gyermekeket, külön a sajátját, a nyolc hónapos Mártonkát, akinek előbb említett életkori sajátossága miatt ez az első majálisa.

Az MSZP képviselői sem egyedül lesznek Európában, hiszen csatlakozni fognak az európai szocialisták és demokraták szövetségéhez, amely Szanyi kapitány meggyőződése szerint többségben lesz az Európai Parlamentben. De „lehet hogy a te szavazatod lesz a mérleg nyelve Európában” – tette hozzá, érzékeltetve, nagyon szoros a küzdelem a többség megszerzéséért az európai jobb- és baloldal között ezekben a hetekben. Ám ha szocialista többség lesz, Szanyi szerint mi mondjuk meg, mi legyen Európában. Az elmúlt 10 évben Európában „Orbán-féle többség” volt. Ennek a levét ittuk meg. Most viszont olyan programot nyújtunk, ami a felemelkedést fogja elhozni – mondta. Európa gazdag, de népei jelenleg szegények. Ezen fogunk változtatni! Majd felsorolta az MSZP EP-vállalásait: az európai szintű, a létminimumot meghaladó minimálbért, amely minden dolgozónak jár majd, a szintén európai minimálnyugdíjat, az egyenlő munkáért egyenlő bért és azt, hogy mindenkinek legyen hol lakni, mindenkinek – különösen a gyerekeknek - legyen mit enni. Ehhez olcsó élelmiszer, egyszámjegyű áfakulcs kell, és ha Orbán ezt nem akarja itthon megcsinálni, majd megcsináljuk helyette Európában! – ígérte, és e szavakkal zárta beszédét: „Hajrá Magyarország, hajrá Magyar Szocialista Párt!”

Gurmai Zita EP-képviselő és képviselő-jelöltet erős nőként konferálta fel Budai Betti, ő pedig ennek megfelelően erősen kezdett. Azt mondta, nem véletlenül jött fel hátizsákban a színpadra, üzenetet hozott benne. A szeretet üzenetét, mert Európában sok szeretet van – mondta. Majd boldog szülinapot kívánt Magyarországnak, az uniós csatlakozásra utalva.

„Orbánnak csak a stadionokat köszönhetjük”

Horn Gyuláról sem feledkezett meg, aki szerinte európai fejjel és magyar szívvel tudott küzdeni. Köszöntötte később a színpad előtt ülő édesanyját is, s persze az összes többi édesanyát, vasárnap ugyanis anyák napja lesz. Biztonságot kívánt a mamának, és átadott neki egy csokor virágot. Orbánnak csak a stadionokat köszönhetjük, meg az uniós pénzek kifizetésének lassulását, ezzel szemben mi, szocialisták tisztában vagyunk a realitásokkal, ezért mindig ott küzdünk, ahol, és ahogy kell – mondta.

Orbán kevesebb európai támogatást tudott kiharcolni, mint az MSZP vezette kormány anno. Gurmai Zita az európai bérekért, az esélyegyenlőségért, illetve a családon belüli erőszak és a diszkrimináció ellen fog küzdeni az EP-ben továbbra is. Ezt ő maga mondta. Ám ezt csak az itt lévő és az itt most nem lévő, de baloldali érzelmű emberek támogatásával fogja tudni megtenni – ezt mi tesszük hozzá, mert miközben ezt írtuk, Zita otthagyta a szívét a színpadon. Amire – nem kell megijedni - az MSZP európai vállalásai vannak ráírva.

A 2014-es MSZP-majális politikai blokkjának utolsó szónokaként Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-elnöke lépett színpadra, a balos sereg hangos tapsvihara közepette. Beszédét az alábbiakban a lényegét (majdnem) szó szerint közöljük, kitartó olvasóinknak pedig további jó ünneplést kívánunk!

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

A mai nap számunkra, magyar baloldaliak és demokraták számára kettős ünnep. Május elseje, a munka ünnepe az a nap, amikor a munkájukból élők büszkén, bátran kiállnak, és a világ tudtára adják: a legnehezebb körülmények között is megőrizték tartásukat, önbecsülésüket és kiállnak jogaik védelméért. (…) De ma ünnepeljük hazánk uniós csatlakozásának évfordulóját is. Tíz évvel ezelőtt, 2004. május elsején vált Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjává. Ezzel az újkori magyar történelemben az egyik legfontosabb célkitűzését érte el a nemzet. (…) Külön büszkék vagyunk arra, mi, baloldaliak, hogy két szocialista miniszterelnök, Horn Gyula és Medgyessy Péter, valamint Kovács László egykori külügyminiszter nagyban hozzájárultak ehhez a sikerhez. Köszönjük nekik!

(…) Történelmi példák sora és a fejlett világ példái azt mutatják, hogy azokban az országokban élnek jól az emberek, ahol ezek az értékek együtt, egymást kiegészítve és erősítve érvényesülnek. Ott, ahol munkájukból, tudásukból, tehetségükből napról napra jobb és jobb életet tudnak teremteni maguknak és családjuknak. Ahol a szegény nem büntetést, hanem esélyt kap. Ahol nem a hatalomhoz való hűségen, hanem a tudáson, a szakértelmen és a teljesítményen múlik az előbbre jutás. Ahol a vállalkozás szabad, a magántulajdon pedig szent. Ahol demokratikusan meghozott törvények garantálják a dolgozók jogait és erős szakszervezetek védik érdekeiket. És ahol nem zárják ki a nemzetből a másként gondolkodókat.

Mi, egy ilyen Magyarországon akarunk élni. És tíz évvel ezelőtt, az Európai Unióba való belépéssel egy ilyen világ kapuja nyílt meg előttünk és lehetőséget kaptunk a nemzet modernizációjára és a felzárkózásra. De vajon tudtunk-e élni a feltáruló lehetőségeinkkel? (…) Ha a sok százmilliárdos fejlesztéseket, az autópályákat, az épülő és megújuló iskolákat, a kórházakat, a köztereket és középületeket, az uniós forrásból létrejövő munkahelyeket és az eltűnő határokat nézzük, akkor kimondhatjuk, hogy közelebb kerültünk az álmunkhoz. De ha a növekvő társadalmi különbségeket, a munkanélküliséget, a tömeges elszegényedést, a romló életminőséget, a jogállam felszámolását, a kultúra és az oktatás lerombolását látjuk, akkor ki kell mondanunk, hogy napról napra egyre távolodunk álmunktól, Európától. Egyre messzebb vagyunk a szabadságtól, a demokratikus rendtől, a biztonságtól és a nemzeti modernizációtól.

Hitem szerint Európa egyre távolabb van, mert Magyarországot Orbán Viktor nacionalista, populista politikája történelmi zsákutcába vezeti. De ne feledjük, van olyan ellenzéki párt is, amelyik ezen az úton támogatja a Miniszterelnököt. A Jobbik, egyik nap uniós zászlót éget, a másik nap meg szavazatot kér, hogy beülhessenek a brüsszeli bársonyszékekbe. De az a Jobbikos, aki zászlót éget, az a magyar emberek jövőjét égeti fel. (…) Az a párt, vagy politikus, aki tagadja, hogy az Európai Uniós tagságunk Magyarország, sőt a magyar nemzet számára egyértelmű előnyökkel jár, az egyszerűen a saját népe ellen cselekszik.

Ha azt kérdik tőlem, van-e számunkra Európán kívül is élet, akkor a válaszom egyértelműen az, hogy nincs. Számunkra, magyarok számára, Európán kívül nincsen többé hely! Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lennénk kritikusak az Európa Unió működésével és megoldásaival szemben. Sokszor nem felel meg az Unió a hétköznapi ember elvárásainak. Ez pedig joggal okoz csalódás bennük. Mert túl bürokratikusan, túl lassan, túl drágán működik. A brüsszeli politika túl messze van az emberektől.

De ettől még az történelmi tévedés vagy vegytiszta populizmus, hogy Európai Unió az Magyarország ellensége. Hiszen Európa mi magunk is vagyunk és ezért meg van a lehetőségünk arra, hogy változtassunk rajta, és jobban érvényesítsük a magyar érdekeket. Az emberek igényeihez és szükségleteihez kell igazítani az Európai Uniót. Úgy is mondhatnám, hogy az a feladat, hogy végre elérjük azt, amiért csatlakozni akartunk az Európai Unióhoz. Ehhez kevesebb harcra, több együttműködésre, kevesebb erőfitogtatásra, több józan észre, kevesebb pávatáncra és több nyílt, őszinte beszédre van szükség.

Mi olyan embereket ajánlunk a magyar választóknak, akik felelősen, de határozottan fogják képviselni a magyar emberek és a nemzeti érdekeket az Európai Unióban. Ahogy Szanyi Tibi is említette, itt a lehetőség a baloldal számára, hogy többségbe kerüljön az Európai Parlamentben. És ha így lesz, Martin Schulz személyében olyan bizottsági elnöke lehet az EU-nak, aki nemcsak érti az emberek mindennapi problémáit, de kész és képes enyhíteni is ezeket. Olyan, aki tud és akar változtatni az Európai Unió működésén.

Mi, az európai baloldal, megszorítások helyett a munkahelyteremtésre, a gazdagok támogatása helyett a nap, mint nap küszködők megsegítésére, a munka, a dolgozó ember megbecsülésére, a jogaik védelmére akarjuk használni az uniót. Mi baloldali, erős Európát és benne erős és európai Magyarországot akarunk!

Ezért fontos a mai nap. És ezért fontos a május 25-ei választás. Kérem, támogassák a jelöltjeinket és az 1-es szocialista listát!

Ahogy Zita is mondta, támogassák az első listát, a szocialistát! Hajrá MSZP!”