Újpest, Veszprém, Tapolca!; avagy ötezerkilencszáz órával Orbán tusványosi beszéde után

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (36.)

„Nix ugribugri, a kormány végig fogja csinálni a következő három évet” – így hűtötte követői kedélyeit a minap Tapolcán a kormányfő. Már az is sokatmondó, hogy Orbán Viktor szükségét érezte a személyes kampányrészvételnek, az pedig felér egy beismeréssel, hogy a vereséget sem tartotta kizártnak. Az elmúlt két időközi országgyűlési választáson a baloldal jelöltjei nyerték a mandátumokat, Tapolcán a mai napon elhozható a harmadik is. Mert, három a magyar igazság!

A nemzeti együttműködés hazug és csontvelőig korrupt rendszere közel a teljes széttöréshez. Sem politikailag, sem gazdaságilag, sem erkölcsileg nem tartható tovább fenn. Ezért nem is az a kérdés, hogy miként fogja végigcsinálni még a Fidesz a következő éveket (ha végigcsinálja egyáltalán, nix ugribugri), hanem, hogy milyen összetételű többség felelőssége és kötelessége lesz az orbáni bukás utáni konszolidáció. Éppen ezért fontos tisztán látni: a Jobbik hatalomhoz segítése nem pusztán a polgári zakók mögött megbújó és egyelőre még visszafojtott erőszakosság, hanem a végtelen populizmus miatt veszélyes. A radikális párt jól hangzó és sok esetben valós problémákra reflektáló mondatai mögött ugyanis sem érdemi tartalom, sem érdemi megoldás nincsen. Ez világosan látszik minden olyan régióban, ahol a Jobbik akárcsak részbeni irányítási lehetőséget kapott. A Jobbik egy beváltatlan csekk, de az embereknek tudniuk kell: nincs mögötte valós fedezet.

Újpest és Veszprém után most tehát Tapolcán a sor. A baloldal és az érdekképviseletek közös jelöltje Pad Ferenc. Eddigi pályafutása, szakmai és érdekképviseleti munkája, széles körű ismertsége a garancia arra, hogy az Országgyűlésben is méltó módon, hitelesen képviselheti a térségben élők érdekeit. Győzelme fontos és iránymutató lépéssel vihet közelebb egy új érdekképviseleti világ megteremtéséhez. Nincs más választás, csak ő a jó választás.

Fotó: nol.hu

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő