mszp.hu | Belföld | Klik tankönyvellátás közlemény
2014. augusztus 26. 12:56

Újra bebizonyosodott: a Fidesz közoktatási rendszere működésképtelen

Túl drága és értelmetlen laptopbeszerzés, késve történő tankönyvkiszállítás, elmaradó tanári tankönyvek, homályos utalgatás a központosított Klebelsberg Intézményfenntartó (KLIK) visszabontására – ez a közoktatás mérlege kevesebb, mint egy héttel a tanévnyitó előtt.

A Fidesz oktatáspolitikája eddig minden évben csődöt mondott, az államosított közoktatási mamutintézmény, a KLIK létrehozása óta válságban van, a tankönyvpiac államosítása pedig minden évben csúszó, vagy meg sem érkező tankönyvkiszállítást eredményezett. Emlékezetes, hogy tavaly volt olyan gyermek, aki előbb kapott féléves bizonyítványt, mint tankönyvet.

A kormánynak észre kellene vennie, hogy a tervgazdaság negyed évszázada megbukott. A hónapok óta elnöktelen KLIK és a KELLO Tankönyvellátó soha nem lesz képes elvégezni a feladatát. A fideszes vezetők nem pusztán rosszul működtetik mindezt, hanem a létrehozott rendszer egyszerűen működésképtelen.

A létrehozott káosz helyett az iskolákban jelenlévő, dolgozó tanárokra és vezetőkre, a szülők és gyermekek bevonására, közvetlen együttműködésére építő rendszert kell teremteni. Helyre kell állítani a helyi közösségek jogait, a tanárok jogait a tanítás szervezésében és tankönyvválasztásban, az oktatási rendszer helyi alkalmazkodását. Az MSZP ilyen oktatási rendszert teremt, és ennek első lesz lépése október 12-én az önkormányzati választás.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke