2011. július 18. 18:36

Újra tárgyalni kell a bankokkal!

A svájci frank árfolyama soha nem látott csúcson van, ami ismét soha nem látott mélységű adósságba taszítja a devizában eladósodott hiteleseket. A kormánynak fel kell ismernie: vészhelyzet van. Gyengül a forint, gyengül az euró, és bizonytalan számos uniós ország hitelképessége és hiteleinek finanszírozása.

A kormánynak azonnal cselekednie kell!

Figyelmeztetjük: kezdje újra a tárgyalásokat a bankokkal, hogy együtt újraírják és újraszámolják a hiteltörlesztések feltételeit. Tisztázni és módosítani kell az árfolyamkockázat áthárításának eddigi gyakorlatát, a banki költségek devizában történő elszámolását, illetve újratárgyalni a hitelek kamatait és kamatfelár-költségeket!

Az állampolgáraiért felelősséget érző kormánynak ebben a helyzetben azonnali intézkedéseket kell bevezetnie ahhoz, hogy ne sokszorozódjon meg a bedőlő hitelek száma, hogy ne kerüljenek utcára a lakásukat finanszírozni képtelenek, hogy reményt adjon azoknak, akik kilátástalannak látják életüket.

A kormány saját tehetetlenségét bizonyítja azzal, hogy másokat tesz felelőssé a kialakult helyzetért. Halogatja a döntést, ezzel továbbsúlyosbítja a helyzetet. Az emberek azt látják, hogy hónapok óta nincs előremozdulás a probléma kezelésében.

A másra mutogatás és a felelősség elhárítása helyett arra szólítjuk fel a kormányt, hogy azonnal cselekedjen!

Mesterházy Attila
pártelnök-frakcióvezető