Újraépíteni az építőipart

Ha Orbán Viktor tényleg úgy látja, hogy évi 6-7 ezer átadott lakással a magyar gazdaság jobban teljesít, nyugodtan leírhatjuk: a kormányfő a maradék józanságát is elvesztette.

Ameddig a versenyszférában jobbára csak a korábbi szocialista kormányok idején beindított autóipari beruházások húzzák az ipart és teremtenek új munkahelyeket, az építőipar pedig az orbáni luxusstadionokban merül ki, a magyar gazdaság sokkal, de sokkal rosszabbul teljesít.

Tíz éve még évi 30-40 ezer lakást adtak át Magyarországon. Ezzel szemben az Orbán-kormánynak a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájával sikerült elérnie azt, amit a trianoni tragédia óta vezetett építési statisztikák szerint egyetlen elődjének sem: tízezer lakásnál kevesebb még a második világháború éveiben sem épült Magyarországon!

Mintegy 40 ezer új lakást kellene átadni évente ahhoz, hogy a nemzeti lakásvagyon ne csökkenjen. Az MSZP a 2014 utáni magyar gazdaságot olyan programmal készül talpra állítani, amelynek középpontjában az orbáni rombolással szemben a terhek ésszerű és igazságos elosztása, a kiszámíthatóság, a munkahelyteremtésre és beruházásra ösztönző üzleti környezet megteremtése áll.

Az MSZP által javasolt szociális bérlakásprogram, valamint fűtéskorszerűsítési program nem csupán a devizahiteles családok és kisjövedelműek megélhetési gondjaira nyújtana megoldást, hanem az építőipari újraépítésén keresztül részben az égető munkanélküliségre is.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő