Belföld | közlemény panelprogram
2013. november 26. 17:55

Újramelegítve a panelprogram se jó

Az Orbán-kormány egyik legnagyobb hibája, hogy 2010-ben befagyasztotta az MSZP-kormányok idején sikeresen működő panelfelújítási programot. Az építőiparban tönkretett több száz kis-és középvállalkozás és több ezer megszüntetett munkahely tulajdonosán már nem segít, hogy a Fidesz a választások előtt takaréklángon újramelegíti a programot.

A mai bejelentés 8 ezer lakásról szól. Ez össze sem vethető az MSZP-kormányok idején indult és közel 200 ezer lakás megújulását eredményező programmal. De ahhoz képest sem sok, hogy már 2012-ben 16 ezer támogatásra váró paneltulajdonos pályázata hevert Orbán Viktorék asztalán.

A Fidesz által csak „panelproliknak” hívott lakótelepi emberek mindig rosszul jártak az Orbán-kormányokkal. Az igazságtalan egykulcsos adórendszer, az európai rekordszintre emelt ÁFA, az áthárított különadók miatt egy panellakásban élő család éves megélhetési költségei több mint százezer forinttal nőttek 2010 óta.

Egy kis részüknek ezért jó hír, hogy a Fidesznek 3 és fél év után „sikerült előteremteni a hiányzó összeget” a befagyasztott panelprogram folytatására. Persze tudjuk: a Fidesznek arra eddig is volt pénze, amire akarta, hogy legyen. A Panel II. program 9 milliárdos keretösszegének több mint 30-szorosát költötték el csak az E.ON gázüzletágának soha meg nem térülő megvételére.

Az MSZP a rezsiharc kezdete óta mondja, hogy a rezsicsökkentést nem csak igazságosabbá, de nagyobbá és fenntarthatóbbá is kellene tenni. Ennek érdekében az épületek energiahatékonyságának növelését követeltük, de hiába. Pedig az épületek hőszigetelésével és fűtéskorszerűsítésével 20 helyett akár 40%-os tartós rezsicsökkenés érhető el.

A rezsicsökkentés igazságosabbá tétele mellett az MSZP a fenntarthatóságot is kiemelten fontosnak tartja. A gyermekek, a munkavállalók és a nyugdíjasok megélhetési költségeinek hosszú távú csökkentése, valamint a kis-és középvállalkozások megrendeléshez juttatása a 2014-es programunk alappillérei.

A 2014-es kormányváltás után ezért nem csak a gazdaságot, a panelprogramot is újraindítjuk.

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő