Belföld | választási törvény közlemény
2013. március 23. 10:17

Újratervezés helyett újabb trükközés

Az elmúlt három év kormányzásának egyik legnagyobb botrányköve a választási rendszer átalakítása. A Fidesz mindenfajta konszenzuskeresés nélkül, kizárólag saját hatalmi érdekei szerint szabta újra Magyarország választási rendszerét. S bár az Alkotmánybíróság számos ponton alaptörvény-ellenesnek találta a Fidesz javaslatát, erre a párt új módosító csomaggal állt elő.  

A most benyújtott módosító javaslat a Fidesz beismerő vallomása. A javaslat megszünteti a választási feliratkozás intézményét a belföldi választóknak, azaz beismeri a regisztráció tarthatatlanságát, a választási regisztráció elbukását.

A benyújtott módosító csomag azonban továbbra is komoly bizonytalanságot hagy a választói névjegyzék összeállításában. A belföldi lakcímmel nem rendelkező választók névjegyzékbe kerülését bizonytalanná teszi, sőt felmerül, hogy a 2014-es választáson résztvevők köre megismerhetetlen lesz, vagyis megkérdőjelezhetővé válhat a választás tisztasága. Ugyanígy bizonytalanságot jelent a levélben szavazás intézményének leírt formája, amely szintén a választás tisztaságát veszélyezteti.

E mellett a Fidesz csomagja továbbviszi a kampányhirdetések korlátozását, ezúttal áttételes eszközökkel. Úgy hagyja meg a kormánypropaganda lehetőségét, hogy közben korlátozza az országos listát állító pártok hirdetési lehetőségeit, valamint kettős mércét vezet be az országos listát nem állító szervezetek felé. Ez a szabályzás önmagában alkalmas arra, hogy hátrányosan módosítsa a különböző induló szervezetek és pártok esélyeit.

A módosítás sem eredményez demokratikus, átlátható, tiszta választásokat Magyarországon. Ugyanaz történik, ami az elmúlt évek során annyiszor: a Fidesz saját műhelyeiben, mindenfajta nyilvános egyeztetés, szakmai, civil vagy parlamenti párbeszéd nélkül elkészül egy módosító javaslat, amely a tarthatatlan kérdésekben visszalép valamelyest, de továbbra is számos bizonytalanságot hagy, amely veszélyeztetheti a 2014-es választás tisztaságát.

Továbbra is azt követeljük, hogy demokratikus párbeszéden, átlátható parlamenti vitán alapuló választási eljárási törvény szülessen Magyarországon!

Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke