2011. március 09. 15:59

Uniós bővítés a magyar elnökség alatt?

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság bővítés és szomszédságpolitikáért felelős tagjával, Štefan Füle-vel folytatott megbeszélést kedd reggel.

A januári találkozó folytatásaként a képviselőasszony tájékoztatást adott az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) magas szintű tanácsadó csoportjának január végi törökországi látogatásáról.

A politikus jelezte, hogy az Európai Szocialisták Pártja főtitkára által vezetett delegáció nem csak az ESZP török tagpártjainak képviselőivel, de állami tisztségviselőkkel, civil szervezetek, akadémiák, a média és nőjogi szervezetek képviselőivel is megbeszéléseket folytatott. E széleskörű betekintés világossá tette számukra, hogy bár Törökország számos területen, így például a nemek közti egyenlőség terén is jelentős előrehaladást ért el, mégis további erőfeszítéseket kell tennie, hiszen a látszat és a mögötte rejtőző valóság sokszor még nagyon eltér egymástól.

Gurmai Zita felhívta továbbá a figyelmet az ESZP nők és nyugdíj témájában indított kampányára is, amit a maga műfajában egyedülálló kezdeményezésnek tart, olyannak, ami valós segítséget fog nyújtani a kérdéskör magasabb szintre való helyezéséhez. Az európai parlamenti képviselő és az általa nőpárti biztosnak nevezett Štefan Füle egyetértett abban, hogy e kérdésben csak azt komolyan véve és konstruktív megoldási módokat alkalmazva lehet továbblépni. A Biztos megítélése szerint az egyes országokban tapasztalható nehézségek ellenére nyitottnak kell maradnunk, nem szabad előre ítélkeznünk.

A tárgyalópartnerek áttekintették a horvát csatlakozási folyamat alakulását legutóbbi találkozásukhoz képest, dr. Gurmai Zita pedig rövid tájékoztatást adott a baloldali vezetők múlt heti athéni találkozóján történtekről is.