MTI/mszp.hu
2011. január 10. 14:11

Uniós elnökség - a puha diktatúra árnyékában

Felhívta a figyelmet arra, hogy a spanyol-belga-magyar trió közös, koordinált programban egyezett meg. Míg azonban a spanyol elnökséget az emberi jogok melletti erőteljes kiállás jellemezte, a magyar elnökségről ez nem mondható el. Gurmai úgy vélte, bármennyire büszke is arra, hogy az uniót magyar elnökség irányítja, "szomorú, hogy több helyről hallja, ezt egy olyan kormány teheti, amely puha diktatúrát vezet be Magyarországon".

"Mindannyian láthatjuk, hogyan einstandolták a nyugdíjalapokat, miként hoznak törvényeket visszamenőleges hatállyal, hogyan csorbították az Alkotmánybíróság jogköreit" - magyarázta a magyar EP-képviselő.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ennek ellenére, a félév során pár rendkívül fontos ügyet kell vinnie a kormánynak az unióban: "Az eurozóna válsága, a lisszaboni szerződés módosítása, az új költségvetési időszak tervezése, a roma integrációs stratégia, a Duna-stratégia, a keleti partnerség, vagy éppen Horvátország és Szerbia csatlakozási tárgyalásai mind olyan témák, amelyek a következő félév, év fontos ügyei lesznek". Mint mondta, a demokratikus kételyek a rendkívül fontos, fajsúlyos feladatok miatt sem tesznek jót a magyar elnökségnek.