mszp.hu | Külföld | alapjogok közlemény
2014. február 27. 12:21

Uniós fellépés kell az alapjogok védelmében!

Az alapjogok érvényesüléséről szóló Louis Michel jelentés már az ötödik parlamenti dokumentum, amely felszólítja az Európai Bizottságot és a Tanácsot egy olyan közösségi ellenőrző és szankcionáló rendszer felállítására, amely elejét veszi a súlyos és rendszerszerű jogsértéseknek, illetve hatékony, gyors, egyenlő mércével mérő beavatkozást tesz lehetővé - fejtette ki Göncz Kinga "Az alapjogok érvényesülése az EU-ban" című parlamenti jelentés szerda esti vitájában. A szocialista EP-képviselő sürgette az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy támogassák a hatékonyabb uniós beavatkozást elősegítő mechanizmus felállítását.

Nem működik a hatalmi ágak szétválasztása, a kormányzat egy sor független intézmény felett vette át az ellenőrzést, korlátozta a véleménynyilvánítás szabadságát, az egyéb demokratikus alapjogokat, és megkurtította az Alkotmánybíróság jogköreit. A politikai hatalom mellett a gazdaság és a kultúra felett is átvette az irányítást.

A fenti értékelés nem egy tagjelölt országról született, hanem egy lassan már tíz éves tagsági viszonnyal rendelkező európai uniós országról készítette nemrégiben a német Bertelsmann Alapítvány.

Vajon zöld jelzést kapna-e a csatlakozásra az az ország, amelyben ilyen problémákat tapasztal a nemzetközi szervezetek egész sora? A válaszunk: határozott nem.

Vajon rendben van-e, hogy a csatlakozás után nincs az európai intézmények kezében hatékony eszköz a "koppenhágai kritériumok" betartatására, az uniós alapértékek védelmére? Az Európai Parlament többször és határozottan nemmel felelt erre a kérdésre is.

Louis Michel jelentése már az ötödik parlamenti dokumentum, amely felszólítja az Európai Bizottságot és a Tanácsot egy olyan közösségi ellenőrző és szankcionáló rendszer felállítására, amely elejét veszi a súlyos és rendszerszerű jogsértéseknek, illetve hatékony, gyors, egyenlő mércével mérő beavatkozást tesz lehetővé.

A válság világossá tette pénzügyi, gazdasági értelemben a tagállamok egymásra utaltságát, és kikényszerítette a szorosabb integrációt. Nincsen azonban hatékony gazdasági unió szorosabb politikai integráció nélkül. Az EU tehetetlensége az alapjogok védelmében kedvezőtlenül hat a gazdasági teljesítményre, és megkérdőjelezi az unió hitelességét a nemzetközi kapcsolatokban is.

Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi szerződés lehetővé teszi a jogállamiság és demokrácia rendszeres értékelését a tagállamokban, és rendszerszerű problémák esetén a hatékonyabb uniós beavatkozást. A nemzetközi szervezetek rendszeresen publikálnak olyan adatokat, mutatókat, amelyek az Alapjogi Ügynökség éves értékelésének alapjául szolgálhatnak.

Az új, "koppenhágai mechanizmus" kidolgozása azonban szükségessé teheti a szerződés módosítását is. Őszintén reméljük, hogy a hamarosan megszülető bizottsági közlemény minderre javaslatot tesz, és a Tanácsban is meglesz a politikai akarat ahhoz, hogy valóban érvényt szerezzünk az EU alapértékeinek.